Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nanotechnológia segíthet kiszűrni a hamis gyógyszereket

A Macquarie Egyetem kutatói feltaláltak egy újfajta nanokristályos technológiát, aminek a segítségével a jövőben könnyen kiszűrhetővé válhatnak a hamis gyógyszerek. A "t-Dots" névre keresztelt részecskék széles körben alkalmazhatóak lesznek, akár a rákos betegségek diagnosztizálását is megkönnyíthetik.

0 Tovább

Tudomány a hamisítás ellen

Egy innovatív tudományos megoldás szerint aranytartalmú nanorészecskék is kerülhetnek mindennapi használati cikkeinkbe annak érdekében, hogy ezek eredetiségét igazolják. Mivel az arany nem minősül mérgező anyagnak, ezért élelmiszerek, gyógyszerek eredetiségigazolására is használnák.

Az NBC Learn által bemutatott riport szerint a Michigan Állami Egyetem (MSU) kutatóközpontjában fejlesztett hamisítás elleni technológia azon az ötleten alapul, hogy a termékek egyfajta nyomkövető anyagot tartalmazzanak, amely ellenőrizhetővé teszi ezeket és igazolja valódiságukat.

0 Tovább

Nanorészecskékkel a hamisítás ellen

Csúcstechnológiát alkalmaz egy Magyarországon működő csomagolóipari cég a hamisítás ellen a HENT beszámolója szerint. A cég DatatraceDNA digitális nanorészecskés azonosítási technológiát alkalmazza az idei évtől az általa gyártott csomagolóanyagok jelelölésére. A technológiát egy ausztrál cég fejlesztette ki, és a hír szerint több nemzetközi nagyvállalat is használja már termékvédelemre.

A DatatraceDNA technológia lényege, hogy olyan azonosító jelzésekkel látják el a felületet, amely minden termék esetében egyedi. Akárcsak az emberi DNS. (Innen a név is: a DNS angol megfelelője DNA). A jelzést a későbbiekben egy erre célra kifejlesztett eszköz segítségével lehet leolvastatni és egyértelműen beazonosítani. A technológia hazai forgalmazójának honlapja szerint a részecskéket szórópisztollyal, aeroszolos kivitelű eszközzel vagy jelölő toll segítségével viszik fel a felületre.

A fejlesztők szerint a nanorészecskés technológia rendkívül széleskörűen alkalmazható. Használható lopások megelőzésére, valamint az élelmiszeripar, a gyógyszeripar, a mezőgazdaság és egyéb iparágak területén mind a hamisítások elleni védelemben, mind a gyakori „átcímkézések” felderítése érdekében folytatott küzdelemben.

Találtam egy videót arról, hogy a technológia hogyan használható a fémlopások megelőzése érdekében:

A technológia a népszerű helyszínelős sorozatokban is megjelent. Nem Datatrace, hanem Datadot ugyan, de könnyen emészthető formában itt is látható a működési elv:

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek