Csúcstechnológiát alkalmaz egy Magyarországon működő csomagolóipari cég a hamisítás ellen a HENT beszámolója szerint. A cég DatatraceDNA digitális nanorészecskés azonosítási technológiát alkalmazza az idei évtől az általa gyártott csomagolóanyagok jelelölésére. A technológiát egy ausztrál cég fejlesztette ki, és a hír szerint több nemzetközi nagyvállalat is használja már termékvédelemre.

A DatatraceDNA technológia lényege, hogy olyan azonosító jelzésekkel látják el a felületet, amely minden termék esetében egyedi. Akárcsak az emberi DNS. (Innen a név is: a DNS angol megfelelője DNA). A jelzést a későbbiekben egy erre célra kifejlesztett eszköz segítségével lehet leolvastatni és egyértelműen beazonosítani. A technológia hazai forgalmazójának honlapja szerint a részecskéket szórópisztollyal, aeroszolos kivitelű eszközzel vagy jelölő toll segítségével viszik fel a felületre.

A fejlesztők szerint a nanorészecskés technológia rendkívül széleskörűen alkalmazható. Használható lopások megelőzésére, valamint az élelmiszeripar, a gyógyszeripar, a mezőgazdaság és egyéb iparágak területén mind a hamisítások elleni védelemben, mind a gyakori „átcímkézések” felderítése érdekében folytatott küzdelemben.

Találtam egy videót arról, hogy a technológia hogyan használható a fémlopások megelőzése érdekében:

A technológia a népszerű helyszínelős sorozatokban is megjelent. Nem Datatrace, hanem Datadot ugyan, de könnyen emészthető formában itt is látható a működési elv: