Nagy port vert fel, amikor az Avastin nevű készítmény hamisítványát fedezték fel az amerikai piacokon. Hatalmas profitra tehetnek szert a hamisítók - emberéletek árán.

A daganatos betegségek kezelésére szolgáló orvosságok utánzatai egyre nagyobb számban fordulnak elő Ázsiában és a Közel-Keleten, időnként pedig feltűnnek Európában és Amerikában is. Az Egyesült Államok-béli Gyógyszerbiztonsági Intézet szerint amerikai jelenlétük az elmúlt öt év aggasztó fejleménye.

A hatóságok rendszerint még a raktárakban rajtaütnek a hamis szállítmányokon. Időnként azonban a gyógyszertárakba és kórházakba is utat találnak e készítmények – Sanghajban például 80 páciens életét veszélyeztették e szépen csomagolt kotyvalékok.
A hamisítók az elérhető nagy profitráta miatt fordultak a rák elleni orvosságok felé. Míg a Viagra – a bűnözők régi célpontja - például 15-20 dollárba kerül tablettánként, addig az intravénás Avastin 400 milligrammos ampulláiért 2400 dollárt is kifizetnek.

Az elmúlt években lefoglalt effajta hamisítványok többsége Kínából származik, ahol a gyenge szabályozás és a gyors iparosodás kedvez az illegális gyógyszerhamisításnak. Az idén felbukkant hamis Avastin-szállítmányok kapcsán is Kínát tartják lehetséges származási országnak az amerikai hatóságok.

A készítmény útját feltérképezték, és jól jellemzi, hogyan furikázzák ezeket a szereket körbe a világban, hogy összezavarják az eredetükre utaló nyomokat. Mielőtt az Egyesült Államokba érkezett volna, a hamis Avastin Törökországot és Angliát is megjárta. Ezután egy kanadai gyógyszerforgalmazó cégen keresztül juthatott belőle az amerikai orvosokhoz is. A hamisítványok keményítőt, sót, oldószereket tartalmaztak – az eredeti hatóanyagnak pedig nyomát sem találták benne.

Ez azonban csak csepp a tengerben. Tavaly Kínában, egy rajtaütés során 23 millió hamis tablettát foglaltak le, köztük a Tamoxifen nevű mellrák elleni készítményt. 2010. tavaszán Málta szigetén leukémia elleni gyógyszerek hamisítványait kapcsolták le. 2007-ben Nagy-Britannia gyógyszertáraiig jutott egy prosztata-daganatokat gyógyító készítmény illegális utánzata.

(VIA: The Wall Street Journal)