Eredeti? Hamis? Melyiket venné be? - teszi fel a kérdést a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) által 2013. március 6-án indított gyógyszerhamisítás elleni kampány. Az akció az online gyógyszervásárlás veszélyeire hívja fel a figyelmet, és hasznos tanácsokkal segít az illegális, és veszélyes szerek elkerülésében.

Ha ellátogattok a www.hamisgyogyszer.hu oldalra, számos információt találtok a gyógyszerhamisítás itthon is tapasztalt problémájáról, és annak is utána olvashattok, mit és hogyan lehet itthon az interneten értékesíteni. Fontos szabály, hogy Magyarországon online csak vény nélkül kiadható termék kínálható, és a webes értékesítő csak fizikailag is működő gyógyszertár lehet. Az illegális webpatikák elkerüléséhez adott legfontosabb tanács pedig az, hogy az ÁNTSZ OTH oldalán ellenőrizhető az engedéllyel működő webpatikák listája - csak olyan webpatikából rendeljetek, amelyik szerepel ezen a listán.

A kampány alapját az alábbi kisfilm képezi, amely azt mutatja be, kik, hogyan és miért gyártanak, illetve terjesztenek hamis gyógyszert.

A gyógyszerhamisítás elleni akciót Facebook oldalunkon játék is támogatja. Három héten át a gyógyszervásárlás szabályaira vonatkozó kérdéseket teszünk fel, a helyesen válaszolók között hetente egy értékes ajándékkosarat, a játék végén pedig egy Nescafé Dolce Gusto kávégépet sorsolunk ki!

Ha a www.hamisgyogyszer.hu oldalon mindent megtudtatok a gyógyszervásárlás szabályairól, akkor teszteljétek a tudásotokat, és játsszatok velünk!