Egy innovatív tudományos megoldás szerint aranytartalmú nanorészecskék is kerülhetnek mindennapi használati cikkeinkbe annak érdekében, hogy ezek eredetiségét igazolják. Mivel az arany nem minősül mérgező anyagnak, ezért élelmiszerek, gyógyszerek eredetiségigazolására is használnák.

Az NBC Learn által bemutatott riport szerint a Michigan Állami Egyetem (MSU) kutatóközpontjában fejlesztett hamisítás elleni technológia azon az ötleten alapul, hogy a termékek egyfajta nyomkövető anyagot tartalmazzanak, amely ellenőrizhetővé teszi ezeket és igazolja valódiságukat. A nanotechnológia használatához egy bioszenzoros kutatás adta az ötletet, amelynek során víz és élelmiszerek szennyezőit vizsgálták. A kutatók felismerték, hogy a szennyezések kimutatásához fejlesztett technológia, illetve az ott használt nanorészecskék a hamisítás ellen is alkalmazhatók lennének.

Az MSU kutatói aranytartalmú nanorészecskékkel kísérleteznek, az arany ugyanis nem mérgező, így azonosító markerként akár élelmiszerekben és gyógyszerekben is felhasználható. A nanorészecskéket szintetikus DNS adalékkal egészítik ki, amelyek szekvenciáját variálva egyedi azonosítókat hozhatnak létre, amelyeket a hamisítók nem képesek lemásolni. A nanorészecskék meglétét bioszenzorokkal ellenőrzik, ha a készülék kimutatja a nanorészecske jelenlétét, akkor a termék eredeti, ha nem, akkor hamisítvány.