Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bejött a tavaszi tévés szezon a kalózoknak

Összesítette a tavaszi tévéműsorok letöltési mutatóit a TorrentFreak. Nem meglepő módon, a Trónok harca bizonyult a legtöbbet letöltött produkciónak.

A George R. R. Martin által jegyzett A tűz és jég dala című fantasy regényciklus alapján készült televízió sorozat második évadát érintő kalózkodás mértékéről már hetek óta folyik a szó a médiában. Sokan a gyártó és forgalmazó HBO vetítési stratégiáját hibáztatják, miszerint az exkluzív sugárzás az oka annak, hogy a rajongók ilyen nagy számba töltik le a sorozatot a kalózoldalakról. A sorozat legálisan ugyanis csak az HBO kábel előfizetőinek érhető el mind a tévében, mind online. Más legális hozzáférés nincs, csak a DVD megjelenés, ami viszont hónapokkal követi a bemutatót.

A fentiek szerint már a korábbi jóslatok is arról szóltak, hogy a tavaszi szezon legtöbbet letöltött sorozata lesz a Trónok harca. A jóslat bejött. A torrent portál gyűjtése szerint a szériát epizódonként közel 4 millióan töltötték le, amivel messze megelőzi a második helyezett Így jártam anyátokkal, illetve a harmadik befutó Agymenők című sorozatot.

A tavaszi listát letöltési adatokkal és az amerikai tévés nézettséggel alább láthatjátok.

Hogy az HBO fog-e érdemben reagálni a kritikákra, vagy fenntartja a kalózkodási szempontból kockázatos, de amúgy jövedelmező vetítési stratégiáját, az kérdéses. Mindenesetre a Trónok harca annyira népszerű a kalózok között, hogy jó eséllyel pályázik már most az év legtöbbet letöltött sorozata címére.

(Via: TorrentFreak)

0 Tovább

Vérre és humorra vágynak a torrentezők

A BitTorrent forgalmi adatai alapján a TorrentFreak minden évben különböző kategóriák szerint összeállítja a kalózkodó internetezők által legtöbbet keresett tartalmak listáját. A portál idén elsőként a televíziós műsorok letöltési mutatóit közölte. E szerint 2011-ben a törvényszéki szakértőként dolgozó sorozatgyilkos történetére volt kíváncsi a legtöbb torrentező. A Dexter című krimi egyes epizódjait mintegy 3,6 millió alkalommal töltötték le illegálisan.

A második legtöbbet letöltött sorozat kétes címét az HBO Trónok harca című produkciója nyerte, amelyet epizódonként 3,4 millióan kerestek. A harmadik helyre az Agymenők című sorozat került epizódonkénti 3,09 milliós letöltési számmal.

A tízes lista további helyezettjei között a Doktor House, az Így jártam anyátokkal, a Glee – Sztárok leszünk!, a The Walking Dead, a Terra Nova, a True Blood – Inni és élni hagyni és a listát záró Totál Szívás szerepel.

Ahogy a fenti táblán is látható a lista első két helyezettje esetében a letöltési mutató magasabb annál, mint ahányan átlagosan a tévé előtt ülve követték a sorozatot. A Dexter esetében ez epizódonként egymillióval több letöltést jelent, mint tévénézőt. A Trónok harca esetében már kisebb a különbség, míg a lista többi nyolc sorozatát lényegesen többen követtéka a tévén keresztül, mint ahányan az illegális letöltést választották.

(Via: TorrentFreak)

0 Tovább

Glee kontra Glee

Érdekes védjegyjogi vita van kibontakozóban a brit bíróságon: Mark Tughan, brit vállalkozó beperelte a Twentieth Century Fox képviseletét a csatorna Glee (Magyarországon: Glee – Sztárok leszünk) című sorozata okán. Tughan ugyanis tulajdonosa Nagy-Britanniában a zenés stand-up comedy műsorokat szervező The Glee Club-nak, ráadásul a produkció nevét 2001-ben védjegyként is levédette.

 

Glee kontra Glee

A brit show tulajdonosa azzal érvel, hogy, egyrészt a Glee védjegyet nem használhatná a Fox, mert nem az övé, másrészt, hogy az amerikai sorozat komoly anyagi károkat okoz neki. Úgy véli, a szórakozásra vágyó fogyasztók a sorozat népszerűsége okán könnyen összekeverik a két produkciót, és azt hihetik, hogy a brit humor előadásokon a tévében látotthoz hasonló műsort kaphatnak. Tughan szerint a stand-up comedy showk jegyeladásai szintén a tévés sorozat miatt teljesítenek a korábbiaknál rosszabbul, ami megnehezíti számára, hogy a szigetországban újabb Glee klubokat nyisson.

A The Hollywood Reporter szerint a brit showman védjegye a szórakoztatóipar több szektorára, így a televíziós műsorokra is érvényes.

0 Tovább

Trónok harca - a magyarok nézhették, az ausztrálok letöltik

A hétvégén mutatta be az HBO új saját gyártású sorozatát, a George R.R. Martin nagy sikerű, A tűz és jég dala című regényciklusa alapján készült Trónok harcát. Az Egyesült Államokban április 17-én vetítették az első epizódot, és a magyar nézőknek sem kellett sokáig várni, már másnap, azaz április 18-án megnézhették kódolatlanul (!) a bevezető részt.

Na most, kalózkodási vitákban, elsősorban a letöltők részéről gyakorta hangoztatott érv az elérhetőség problémája: ha ugyanis legális úton nem férnek hozzá a tartalomhoz, akkor nincs más lehetőségük, mondják, mint letölteni az internetről. Ennek a helyzetnek élő példáját tapasztalták meg az új sorozat kapcsán Ausztráliában.

Az amerikai premiert követő órában már megjelentek az első epizód kalózkópiái, bő két órával később a letöltésszámlálók elérték a 10 ezret, újabb egy óra múlva már 30 ezernél tartottak, az első 24 óra végén a 200 ezret közelítették. A letöltések 9-15 százaléka ausztrál IP-címről indult. Az országban ugyanis még nincs forgalmazója a szériának, így a türelmetlen internetezők jelenleg más forrásból nem férnek hozzá.

Hogy a magyar HBO ezt a helyzetet akarta-e elkerülni, nem tudjuk biztosan, de a brit forgalmazó, a Sky vezetőségének ez volt a célja. Nem titkolt kalózkodás elleni céllal szintén az amerikai premier másnapján tűzték műsorra az első részt. A műsorszolgáltató szerint ugyanis az egyes nemzeti bemutatók közötti időintervallum csökkentésével (megtapasztaltuk ezt már mozipremiereknél, és a tévében is egyre közelednek a dátumok) egy jelentős letöltés melletti érvet tehetnek semmissé. Jogos. Valószínűleg kevesebben vacakolnának a torrentekkel, ha egyszerűen leülhetnek a tévé elé is.

0 Tovább
12
»

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek