Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egymást koppintják a hollywoodi filmesek

Nem csak a hamisítók esetében, de szakmai körökben is előfordul, hogy a filmesek egymás munkáját koppintják. A Universal stúdió nem kifejezetten sikeres Csatahajó című filmjének is elkészült a „remake-je”, amelynek okán a gyártó szerzői jogsértési pert indított.

A Universal stúdió idén tavasszal mutatta be a Hasbro egy társasjátékán alapuló látványos fantasztikus filmjét Csatahajó (Battleship) címmel. A gyártó jelentős összegeket fizetett a licencért, és még több pénzt fordított a gyártási költségekre. Az, hogy a film nem teljesít a mozikban a stúdió várakozásainak megfelelően, önmagában sem öröm a gyártónak, az viszont, hogy ZS kategóriás filmesek még koppintják is a sztorit, még nagyobb baj.

Universal vs. The Asylum

A The Asylum stúdió hollywoodi körökben arról ismert, hogy nagyobb blockbusterek kisköltségvetésű verziót készíti el, azokat az eredeti produkciókkal egy időben, azaz a nagyobb gyártók marketing kampányára építve hozza forgalomba tévén, DVD-n és a digitális videotékákban. Korábbi filmjei között olyan címeket találni, mint a Transmorphers, az Almighty Thor vagy a The Day the Earth Stopped, ami a Fox stúdió 2008-as The Day the Earth Stood Still című filmje alapján készült.

A The Asylum ezúttal Amerikai csatahajó (American Battleship) címen jelentkezett új filmmel, ami tartalmában és vizuális megjelenésében is másolja a Universal filmjét. A Universal szerzői jogi jogsértési per indításával azonban elérte, hogy a The Asylum kénytelen megváltoztatni a film címét (az új cím: American Warship lesz). A cég a plakátok, fizikai hordozók grafikáját is módosítja, amelyért cserébe a az eredeti gyártó ejtette a pert.

(via: THR)

0 Tovább

Egyház perel stúdiót

A film forgalmazásának felfüggesztését szeretné elérni a Church of God keresztény mozgalom, amely a napokban indított eljárást a Salvation Boulevard forgalmazói ellen. A világszerte mintegy 150 országban jelen lévő Church of God a szervezet megalapításának 100. évfordulója óta, azaz immár 25 éve használja azt a logót, amellyel a mozgalom képviselői szerint a filmben visszaélnek.

A szervezet szerint a közösség logója, pontosabban annak tükrözött változata jelenik meg a vígjátékban szereplő egyház jelképeként. A filmben Pierce Brosnan alakítja Dan atyát, aki meglehetősen szokatlan módszerekkel üzleti vállalkozássá fejleszti egyházközségét. Ennek az egyházközségnek a logója az, ami szinte megegyezik a Church of God védjegyével.

A keresztény hitközösség 2010-ben szerezte meg a védjegyoltalmat a körbeölelt keresztet formázó logóra. (Lásd jobb fölső sarok)

A film egy-egy képkockája

A mozgalom képviselői szerint a logó filmbeli felhasználása védjegyjogi jogsértésnek minősül, ezért pert indítottak a gyártó Sony Pictures, Mandalay Pictures és IFC Films, valamint a forgalmazó Comcast ellen. Keresetükben kérik a bíróságtól, hogy rendelje el a film forgalmazásának megszüntetését.

Nem ez az első eset, hogy prominens hollywoodi stúdió ellen védjegyjogi per indul. Legutóbb a Mike Tyson ismert arctetoválását készítő tetoválómester perelte a Warner Bros-t. Meglátása szerint ugyanis a stúdió illetéktelenül használja a bokszolónak rajzolt tetkót a Másnaposok 2 című filmben.

0 Tovább

Litván tracker oldal: a Microsoft perli, a helyi filmesek szeretik

Furcsán ellentmondásos helyzet alakult ki Litvánia egyik legnépszerűbb torrent tracker oldala körül: a LinkoManija-t az egyik oldalról szerzői jogok megsértése miatt perelik, míg a másik oldalon bizalmat szavaznak neki.

Hogy pontosítsuk a dolgot: a Microsoft tavaly indított peres eljárást a torrent oldal ellen, amely állásfoglalása szerint segítette a cég Office 2003 és 2007 jelzésű programcsomagjának illegális terjesztését. A szoftvercég 45 millió dolláros kártérítést követel szerzői jog megsértésének okán. Mivel a per még nem zárult le, a LinkoManija vígan üzemel, ami viszont lehetővé teszi, hogy független filmesek - szerzői jogaikért kevéssé aggódva - filmterjesztési felületként használják. Egy helyi stúdió, az Iron Cat a napokban jelentette be ugyanis, hogy legújabb, Barzda (Szakáll) című filmjét a tracker oldalon keresztül fogja forgalmazni.

A két félnek nem ez az első együttműködése: korábban a stúdió Knygnešys (Könyvcsempész) című munkáját is a LinkoManija-n terjesztették meglehetősen magas letöltési mutatókkal. Az együttműködéssel persze mindkét félnek meg van a célja: az Iron Cat alkotói a lehető legnagyobb ismertséget és nézettséget szeretnék elérni, míg a tracker üzemeltetői bizonyítani kívánják, hogy a fájlcserélés működő forgalmazási alternatíva lehet.

0 Tovább

Harry Potter (majdnem) utoljára - neten az első 36 perc

Ha a filmet forgalmazó Warner Bros közleményében nem hangsúlyozná a súlyos szerzői jogi jogsértés elkövetésének tényét, némileg rossz szájízzel ugyan, de még azt is hihetnénk, hogy a legújabb Harry Potter film első 36 percének felbukkanása az illegális letöltő oldalakon egy érdekes marketingfogás. Ha valaki leül otthon és megnézi az első bő félórát, nyilván tudni szeretné, hogy mi történik még, így aztán fogja magát, és elmegy a moziba, megveszi a jegyet, és széles vásznon élvezi végig a filmet...  A Warner azonban azt írja, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kalózvideót eltávolíttassák az internetről, és kiderítsék, honnan és hogyan szivárgott ki a félórás rész.

Hogy lesz-e a nézettség-generáló hatása az első 36 perc kiszivárgásának, az persze kérdéses. Tény viszont, hogy bár a rajongók által régóta várt befejezés első része még csak a héten kerül mozikba (hozzánk a jövő héten érkezik), a torrent oldalakon már most ez a legkeresettebb cím.

Egyelőre és szerencsére, a teljes film kalózkópiája nem került ki az internetre, de a TorrentFreak arra számít, hogy ha ez megtörténik, az előző epizódhoz hasonlóan nagy siker lesz az illegális letöltők körében. Tavaly, közel nyolcmillió illegális letöltéssel a Félvér herceg szerepelt az év 10 legtöbbet letöltött filmje között.


szólj hozzá: Harry Potter + Halál ereklyéi

Akit érdekel hogyan zárul a történet, pontosabban a két epizódos megoldásnak köszönhetően, hogyan közelít a végkifejlethez, az menjen szépen moziba! Úgy az igazi!

 

UPDATE: Még a CNN is arról spekulált, hogy az első 36 perc kiszivárgása inkább a publicitás érdekében történhetett, és nem kalózkodásról van szó. A gyártó Warner azonban hangsúlyozza, lévén, hogy a stúdió legsikeresebb francise-áról van szó, nem kockáztatna ilyen lépéssel. A Fox, amelynek nagy sikerű sorozata épp tavaly esett hasonló módon a kalózok áldozatául, teljesen abszurdnak nevezte az elképzelést, hogy egy stúdió ilyen marketinghúzással éljen. Nos, a stúdió hitelessége elég nagy csorbát szenvedne, ha egyik nap még a kalózkodás ellen tiltakozik, másnap pedig feltölti filmjét mondjuk a BitTorrentre...

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek