Furcsán ellentmondásos helyzet alakult ki Litvánia egyik legnépszerűbb torrent tracker oldala körül: a LinkoManija-t az egyik oldalról szerzői jogok megsértése miatt perelik, míg a másik oldalon bizalmat szavaznak neki.

Hogy pontosítsuk a dolgot: a Microsoft tavaly indított peres eljárást a torrent oldal ellen, amely állásfoglalása szerint segítette a cég Office 2003 és 2007 jelzésű programcsomagjának illegális terjesztését. A szoftvercég 45 millió dolláros kártérítést követel szerzői jog megsértésének okán. Mivel a per még nem zárult le, a LinkoManija vígan üzemel, ami viszont lehetővé teszi, hogy független filmesek - szerzői jogaikért kevéssé aggódva - filmterjesztési felületként használják. Egy helyi stúdió, az Iron Cat a napokban jelentette be ugyanis, hogy legújabb, Barzda (Szakáll) című filmjét a tracker oldalon keresztül fogja forgalmazni.

A két félnek nem ez az első együttműködése: korábban a stúdió Knygnešys (Könyvcsempész) című munkáját is a LinkoManija-n terjesztették meglehetősen magas letöltési mutatókkal. Az együttműködéssel persze mindkét félnek meg van a célja: az Iron Cat alkotói a lehető legnagyobb ismertséget és nézettséget szeretnék elérni, míg a tracker üzemeltetői bizonyítani kívánják, hogy a fájlcserélés működő forgalmazási alternatíva lehet.