Érdekes gyűjtést találtuk a Times oldalán a kínai hamisítványokról. A lap tízes gyűjtésébe elektronikai termékek, kamu üzletek és replika emlékművek is belefértek. Lássuk, mi még!

10. Autók

Kína autószenvedélyét jól példázza, hogy a Pekingi Auto Show-n a Lamborghinik, Bugattik és Roverek mellett ott sorakoznak a Lexus replikájaként készült Huanhai, és a Mini Cooperről másolt Lifan járművek is.

9. Festmények

A dél-kínai Dafen a világ reprodukciós piacának központja: Picasso, Rembrandt, Van Gogh és Da Vinci munkái alapján készülnek a másolatok. Bár a festmények többsége repro, sok fiatal festő saját alkotásokat is készít. A nagy üzemi munkára tekintettel a kormány 13 millió dollárért építtetett múzeumot a festőknek.

8. Dalok

A 2010-es Sanghaji világkiállítás saját dallal jelentkezett, amelynek eléneklésére összecsődítette az ország legismertebb sztárjait. Rövidesen kiderült persze, hogy a dal nem annyira saját: a japán énekes Okamoto 1997-es slágere alapján készült. Az expo szervezői előbb visszavonták a dalt, majd engedély kértek a muzsikustól munkája átdolgozására.

7. Show műsorok

A reality tévé műfaja viszonylag lassan hódította meg Kínát, ellenben ma már a legnagyobb  amerikai és brit showk, így az American Idol, a Project Runway vagy az America's Next Top Model analógiájára is készülnek utánzatok.

6. Emlékművek

Kína és Washington viszonya talán nem mindig felhőtlen, ám az ázsiai ország rajongása az amerikai város iránt töretlen. Az elmúlt években Wuxi és Fuyang városaiban megépült a Capitolium mása, míg Hangzhou-ban egy befektető a Fehér Házat építette újjá az ovális irodával és az elnöki portrékkal együtt, sőt az épületet a Washington emlékmű és Rushmore hegy miniatűr másolataival is kiegészítette. A kínai utánzatot 2002-ben George W. Bush is meglátogatta.

5. Hamisítványok utcája

2008-ban egy ingatlanfejlesztő Nanjing egy utcájában a nyugati üzlethálózatok analógiájára kezdett kiépíteni üzletsort KFG, Pizza Huh, Haagon Bozs és Bucksstar Coffee cégérekkel. Miután az építkezés fotói felkerültek a netre, a hatóságok gyorsan leállították a projektet.

4. Cipők

Megszokott jelenség, hogy az ismert sportmárkák hamisítása nyomán Avivas és Pama cipőkbe botlunk, de a kínai hamisítók még Converse modelljeit is újragondolták. A Nat Nat cipők talpa zipzáras, így a sportcipő egy mozdulattal szandállá alakítható.

3. Böngészők

A kínai kormány megpróbálhatja blokkolni a Google-t, de a helyi netpolgároknak akkor is megmarad a Goojje, amely megjelenésében a legnagyobb amerikai és a legnagyobb kínai böngészőt is másolja. A nevet és a logót például a Google ihlette, de a tappancs jel a Baidu védjegye.

2. Táblagépek

Szakértők szerint legalább harminc különböző táblagép márka kapható Kínában, amelyek mind az Apple iPad-jét másolják. A készülékek néha gyenge utánzatok, máskor olyan extrákkal vannak felszerelve, amelyek az eredetiből hiányoznak.

1. Okostelefonok

Ahogy az iPad úgy az iPhone is nagy kedvence a hamisítóknak. Az egyik első replika HiPhone néven készül 2008-ban. Azóta nem csak az eredeti, de a hamisítvány is sokat fejlődött. A ZoPhone-ra pillantva például nehéz lenne megmondani, mivel is van dolgunk.

(Via: Times)