A svájci órakészítők szerint a kínai hamisítók a legkifinomultabb szerkezeteket is tudják már hamisítani. Az eredeti gyártók most először találtak ún. tourbillon-s órákat.

A tourbillon egy speciális szerkezet, amelyet a 18. századi francia-svájci órakészítő mester, Abraham-Louis Breguet alkotott meg azzal a céllal, hogy a gravitáció zsebórákra gyakorolt torzító hatását kiküszöbölje. (A zsebórát ugye többnyire függőleges helyzetben hordták, ami a tömegvonzása törvénye következtében késést idézett elő.)A karórák használatának elterjedésével ez a probléma gyakorlatilag megszűnt, hiszen a kar mozgásával mi magunk elvégezzük a korrekciót, ám a tourbillon feladata volt, ám a szerkezetet nem felejtették el. Lenyűgöző szerkezetet okán a luxusgyártók rendre beépítik drága órakülönlegességeikbe.

Eredeti Greubel Forsey órába épített tourbillon (Forrás: Trendmagazin)

A szerkezet egyfajta órakészítői specialitásnak számít, de a lenti videó tanúsága szerint a svájci óragyártók kénytelenek felismerni, hogy a kínai hamisítóknak már megvan a technikai kapacitásuk ahhoz, hogy még a tourbillon-t is utángyártsák.