Néhány hónap alatt a 150. helyről a 860. helyre esett vissza a nemzetközi webforgalmat listázó Alexa statisztikája szerint a RapidShare. A fájlcserélő oldal népszerűsége a kalózkodás elleni intézkedések szigorításával párhuzamosan csökkent. Kérdéses, hogy a cég túléli-e a legális váltást.

A RapidShare 2004-es indulása óta meglehetősen gyorsan népszerű lett az internetezők, különösen a kalózkodók között. Fájlcserélő oldalként felhasználói hatalmas mennyiségű jogsértő tartalom virtuális megosztható tárhelyeként használták, amelynek eredményeként a szerzői jogvédők látókörébe is bekerült. Több jogsértési per indult az oldal ellen, illetve az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének Hivatala (USTR) által összeállított, kiemelten jogsértő weboldalak listáján is szerepelt.

A RapidShare üzemeltetői azonban úgy döntöttek, megpróbálják rendbe szedni a weboldal imidzsét, és a vállalkozás további működtetése érdekében elkezdtek kalózkodás elleni intézkedéseket bevezetni, valamint jogvédői körökben lobbizni azért, hogy megmutassák, a cyberlocker oldalak nem csak kalózkodásra használhatók. Miután a Megaupload oldalát bezárták a hatóságok, a RapidShare szigorított ezeken az intézkedéseken. A szigorítás nem titkolt célja volt, hogy a Megaupload helyettesítőjét kereső kalózokat elriasszák. Az intézkedések között szerepelt, hogy lassították az ingyenes felhasználók letöltési sebességét, korlátozták a tárhelyek méretét, és fokozottabban kezdték ellenőrizni a tartalmat.

A RapidShare-nek a fenti intézkedésekkel sikerült ugyan megőrizni legalitását, ám forgalma drámain visszaesett olyannyira, hogy míg tavaly novemberben a világ 150. leglátogatottabb oldala volt az Alexa statisztikája szerint, mára már csak a 860. ezen a listán. A forgalom csökkenése viszont a vállalkozás fenntarthatóságát is veszélyezteti. Az oldal vezetése nemrégiben kénytelen volt megválni 45 alkalmazottjától, ami a cég esetében 75 százalékos létszámleépítést jelentett.

A RapidShare vezetője, Kurt Sidler az elbocsátások kapcsán elismerte, hogy a weboldalnak vannak nehézségei, ám ennek ellenére bizakodó, és mint mondta, határozott terveik vannak a jövőre nézve.

(Via: TorrentFreak; Kép forrása: facebook.com/RapidShare)