Szokatlan indok akadályozza a tajvani kalóz párt hivatalos bejegyzését: a hatóságok szerint a szervezet nem használhatja a Kalózpárt elnevezést, mivel a kalóz szó alapján a választók a tengereken garázdálkodó bűnözőkre asszociálhatnak.

Igaz ugyan, hogy a kalóz kifejezést eredetileg a hajózható vizeken hajókat megtámadó és kifosztó bűnözőkre használták, de az első engedély nélkül sugárzó rádióadók megjelenése óta a szó újabb értelmet is nyert. A szerzői jog enyhítéséért küzdő aktivisták világszerte a kalóz kifejezéssel illetik magukat. Ráadásul különös büszkeséggel teszik ezt, mióta a svéd Kalózpárt történelmi választási sikert aratott az Európai Parlament 2009-es voksolásán.

A svéd példa nyomán ma már világszerte 29-re nőtt az olyan pártok száma, amely a fájlcserélés legalizálásának üzenetével szeretné kivenni a részét a nemzeti politikából, és céljai leírására nevében a kalóz szót használja. Egy újonnan alakult mozgalom azonban úgy fest, ezt nem teheti meg.

A tajvani kalóz párt alapítója, Tai Cheh nemzetközi elődjeihez hasonlóan szintén Kalózpárt néven próbálta bejegyeztetni szervezetét, ezt azonban a helyi belügyminisztérium elutasította. Az indok: a kalóz kifejezés használata helytelen és negatív értelmezést hordoz.

Tai fellebbezett a határozat ellen, de miután fellebbezési kérelmét elutasították, bírósághoz fordult. A bíróság azonban a minisztérium érvelésének adott helyt, és megerősítette a minisztérium azon állásfoglalását, miszerint a kalóz név használata alkalmas arra, hogy a választókat megtévessze, azok a párt képviselőit igazi tengeri kalózoknak higgyék, egy olyan tevékenység folytatóinak, amelyet a tajvani büntető törvénykönyv bűncselekménynek nyilvánított.

Őszintén szólva, a Tajvannal kapcsolatos kulturális, társadalmi ismereteink hiányosak, így nem tudjuk megítélni, egy átlagos tajvani összekeverné-e az online kalózokat a tengeri kalózokkal. Azt viszont elég valószerűtlen, hogy a leendő párt masszív letöltő, és így potenciális zavazóbázisa ne tudna különbséget a két értelmezés között.

(Via: TorrentFreak)