Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kalózkodás elleni bírsággal riogatják a brit internetezőket

A brit kommunikációs hatóság épphogy kiadta a brit kalózkodás elleni törvény végrehajtási kódexét, a csalók azonnal lecsaptak a lehetőségre, és pénzbírság befizetését követelő üzenetekkel ijesztgetik a fogyasztókat.

A brit kalózkodás elleni törvény kissé hányattatott sorsú, ugyanis a Digital Economy Act névre keresztelt dokumentumot még a Gordon Brown vezette kormány fogadta el leköszönése előtt. A jogszabályt számos kritika érte, és a bíróság is vizsgálta alkotmányosságát. Most, hogy hivatalosan is végrehajthatónak minősítették, és a brit kommunikációs hatóság kiadta a végrehajtási kódexet, a törvény csalók áldozatául esett.

A jogszabály értelmében az internetszolgáltatók a jogtulajdonosok panasza alapján kötelesek figyelmeztetésben részesíteni illegális letöltést végző előfizetőiket. Azon internetezők esetében, akik egy éven belül három értesítést kapnak, a szolgáltató átadja anonim adataikat a jogtulajdonosnak, aki így bíróságon kérheti a felhasználó azonosítását a jogsértő felelősségre vonása érdekében.

Így fest a hamis üzenet fejléce

A csalók a figyelmeztető üzenetekre vonatkozó passzust kihasználva igyekeznek pénzt szerezni. Hivatalosnak tűnő e-mailt küldözgetnek az internetezőknek, amelyben az illegális letöltés okán 50 font összegű pénzbírság befizetését követelik.

Aki persze figyel a hírekre, az nem dől be egy ilyen üzenetnek. Először is az első figyelmeztető üzeneteket csak 2014-ben fogják kiküldeni, másodszor a figyelmeztetésekben sosem követelnek bírságot - erről maximum a bíróság dönthet a harmadik üzenetet követő felelősségre vonás esetén.

(via: PC Pro)

0 Tovább

Kalózkodás elleni lecke zombikkal és ninjákkal

Kalózkodó ninják és az illegális letöltést megtorló zombik? Egy amerikai animációs sorozat megmondja, miért ne töltsél le!

Két huszonéves amerikai srác alkotja a Smosh nevű "webkomikus" duót, akik online terjesztik humoros anyagaikat. A Smosh ez év tavaszán indított egy új YouTube csatornát Shut Up! Cartoons néven, ahol különböző folytatásos animációs sorozatokat osztanak meg. Az egyik ilyen minisorozat a Zombies vs. Ninjas, amelyben értelemszerűen zombik és ninják szerepelnek.

A sorozat egyik friss epizódja a kalózkodást választotta témájául. Ebben a ninják illegális próbálnak letölteni egy dalt, hogy azt átdolgozva maguk is popsztárok legyenek. A letöltés blokkolása után azonban megjelenik az "eredeti" előadó, aki zombikkal kívánja megtorolni az őt ért jogsértést. Hogy mi történik ezután, azt alább megnézhetitek!

0 Tovább

Bejött a tavaszi tévés szezon a kalózoknak

Összesítette a tavaszi tévéműsorok letöltési mutatóit a TorrentFreak. Nem meglepő módon, a Trónok harca bizonyult a legtöbbet letöltött produkciónak.

A George R. R. Martin által jegyzett A tűz és jég dala című fantasy regényciklus alapján készült televízió sorozat második évadát érintő kalózkodás mértékéről már hetek óta folyik a szó a médiában. Sokan a gyártó és forgalmazó HBO vetítési stratégiáját hibáztatják, miszerint az exkluzív sugárzás az oka annak, hogy a rajongók ilyen nagy számba töltik le a sorozatot a kalózoldalakról. A sorozat legálisan ugyanis csak az HBO kábel előfizetőinek érhető el mind a tévében, mind online. Más legális hozzáférés nincs, csak a DVD megjelenés, ami viszont hónapokkal követi a bemutatót.

A fentiek szerint már a korábbi jóslatok is arról szóltak, hogy a tavaszi szezon legtöbbet letöltött sorozata lesz a Trónok harca. A jóslat bejött. A torrent portál gyűjtése szerint a szériát epizódonként közel 4 millióan töltötték le, amivel messze megelőzi a második helyezett Így jártam anyátokkal, illetve a harmadik befutó Agymenők című sorozatot.

A tavaszi listát letöltési adatokkal és az amerikai tévés nézettséggel alább láthatjátok.

Hogy az HBO fog-e érdemben reagálni a kritikákra, vagy fenntartja a kalózkodási szempontból kockázatos, de amúgy jövedelmező vetítési stratégiáját, az kérdéses. Mindenesetre a Trónok harca annyira népszerű a kalózok között, hogy jó eséllyel pályázik már most az év legtöbbet letöltött sorozata címére.

(Via: TorrentFreak)

0 Tovább

Az online kalózkodás csatatere

Nagyon tartalmas infografikát mutatunk az online kalózkodás ellen zajló küzdelem szereplőiről. Érdemes alaposan átböngészni, hol helyezkednek el a felhasználók, a legális és illegális terjesztők, a szolgáltatók és a törvényhozók, továbbá, hogy ezek között milyen irányú kapcsolódási pontok vannak.

Nagyításhoz kattintsatok a képre!

by visually. Browse more data visualizations.
 

(Via:Visual.ly)

0 Tovább

MPAA: a lopás talán nem a jó kifejezés

Akár új fordulatot is hozhat a kalózkodás kezelésében az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) vezetőjének azon állásfoglalása, miszerint az illegális letöltésre a lopás talán nem a legjobb kifejezés.

Az MPAA hosszú ideje azonosítja a szerzői jogi jogsértést a lopással. Ennek talán legismertebb példája a „Nem lopnál autót…” kezdetű kalózkodás elleni kampány, amelyet komoly figyelmeztetésnek szántak a jogvédők a visszaélések ellen. Christopher Dodd, az MPAA 14 hónapja megválasztott vezetője azonban úgy véli, a filmipar olyan átalakuláson megy keresztül, amely más terminológiát követel meg a jogsértésekre vonatkozóan.  Dodd Cannes-ban adott interjút a Variety magazinnak, amelyben a digitális átalakulásra vonatkozóan kifejtette, egyre több és több online platformot lehet és kell feltölteni tartalommal, amelynek során a fogyasztói igények kiszolgálását kell előtérbe helyezni.

Az MPAA képviseletében Dodd is támogatta tavaly az amerikai törvényhozás által tárgyalt kalózkodás elleni jogszabályokat, így a SOPA tervezetét is. A jelentős kritikára válaszul ezt a tervezetet végül elvetették, de a filmes szakértő szerint a szerzői jogvédelmet nyújtó törvények szigorítására és modernizálása továbbra is elengedhetetlen. Az MPAA vezetője szerint a jövőben árnyaltabban közelíti majd meg a kalózkodás elleni intézkedések kérdését, amely gondolat mentén hozzátette: „rossz úton haladunk, ha tolvajlásnak nevezzük (a szerzői jogi jogsértést)”.

(Via: Variety)

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek