Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Svájci órát másol az Apple

A svájci vasúthálózat ikonikus és jogvédett óráját másolja új alkalmazásában az Apple. A közlekedési szervezet örül a megtiszteltetésnek, de elvárja, hogy az almás cég fizessen a felhasználásért.

Balra az Apple, jobbra az SBB órája (Forrás: macgasm)

3 Tovább

Melyik autóé a logó?

Meglehetősen nagy a verseny az autópiacon, így nem csoda, ha az egyes gyártók "kölcsönözgetnek" egymástól. A hasonlóság logóikban is megmutatkozik.

Érdekes gyűjtésre bukkantunk, amely egymásra feltűnően hasonlító autómárkák logóit szedi össze. Nem mindegyik jogsértő hamisítvány, ám némelyikben kicsit túl sok az utánérzés. Az alábbiakban azokból szemezgetünk, ami szerintünk már a fogyasztók megtévesztésére alkalmas.

Az angol Bentley és a kínai Rich

0 Tovább

Hamisítványok Martha Stewart konyhájából

Hamis konyhai kések értékesítése okán bírósági eljárás indult az amerikai háziasszonyok modelljeként is ismert Martha Stewart ellen. A vád szerint Stewart cége német Solingen késeket árul, amelyek valójában Kínában készültek.

Matha Stewart, Emeril Lagasse és az állítólagos Solingen kések

Martha Stewartot az Egyesült Államokban nem kell bemutatni senkinek: ő a megtestesült háziasszony, a tökéletes szakács, kertész, varrónő és még ki tudja mi minden. Nevét Magyarországon is egyre többen ismerik már, hiszen a hazai életmódcsatornák is sugározták főzőcskézős, kertészkedős, barkácsolós televízió műsorait, amelyekben tippeket ad a tökéletes otthon kialakításához. Stewart a hagyományos női szerepet képviselve vált milliomos üzletasszonnyá, akinek viszont nem először gyűlik meg a baja a hatóságokkal. 2004-ben tőzsdei csalás vádjával öt hónap börtönbüntetésre ítélték, tavaly bíróság vizsgálta a neve alatt értékesített kerti székek biztonságosságát, most pedig hamisítványok értékesítésének gyanúja merült fel esetében.

A kiváló minőségű evőeszközeiről híres Solingen márkanév tulajdonosa, a Chamber of Industry and Commerce Wuppertal-Solingen-Rumscheid indított pert Stewart és cége, a Martha Stewart Living Omnimedia (MSLO), valamint Emeril Lagasse sztárséf ellen. A floridai bíróságra benyújtott kereset szerint az MSLO a séf nevével fémjelzett konyhai késeket értékesít a Home Shopping Network televíziós adásán, amelyekről azt állítják, pengéjük Solingen gyártmány. A kések pengéjén szerepel is a "Solingen, Németország" jelölés, ám azok valójában Kínában készültek.

Mivel a Solingen jelölés csak azon termékekre kerülhet fel, amelyek valóban a németországi Solingenben készültek, a védjegy jogosultja a fogyasztók megtévesztésére és védjeggyel való visszaélésre hivatkozva 2 millió dollár kártérítést követel minden egyes olyan alkalomért, amikor a kések neve elhangzik Home Shopping Network televíziós adásán. Mivel a tévés vásárló csatorna napi 24 órát, heti hét nap és az év 365 napján sugároz, a kártérítési összeg igen magasra rúghat....

(Via: THR, Huffington Post)

0 Tovább

Nevet vált a One Direction

Megállapodott egymással az amerikai és a brit One Direction, amelynek értelmében az előbbi megváltoztatja a fiúbanda nevét és eláll védjegy igényétől.

Ahogy egy korábbi bejegyzésünkben már írtunk róla, érdekes védjegyjogi per bontakozott ki a Egyesült Államokban: a brit X Faktor kedvencei és egy amerikai fiúbanda pereskednek egymással a bíróságon, ugyanis mindkét csapat a One Direction nevet használja. A pert az amerikai fél kezdeményezte áprilisban a kaliforniai bíróság és az amerikai védjegyhivatal előtt, amelyben 1 millió dollár kártérítést követelt a név illetéktelen használata miatt. A Simon Cowell producer bábáskodása mellett alakult brit fél viszont keresetet nyújtott be, amely szerint az amerikai banda a brit sikerekből próbál illetéktelenül hasznot húzni.

One Direction US vs. One Direction UK

A per során a bíróságnak gyakorlatilag azt kellett eldönteni, melyik csapat használta előbb a nevet, vagyis melyik regisztrált előbb ilyen névvel Facebook oldalt, melyik töltött fel előbb videót a YouTube csatornáira, melyik adott el előbb az iTunes-on dalokat, és melyik kapott hamarabb nyomdafestéket nem tűrő üzeneteket a másik csapat rajongóitól.

A felek végül bíróság végzés szükségessége nélkül tudtak megegyezésre jutni. A megállapodás részleteit ugyan nem hozták nyilvánosságra, de a hírek szerint a brit csapat One Direction név alatt, az amerikai csapat Uncharted Shore néven zenél tovább. Utóbbi az amerikai védjegyhivatal felé is jelezte, eláll védjegyhasználati igényétől.

(Via: BBC News, Hollywood Reporter)

0 Tovább

Nem kaphat új "ruhát" az iPhone 4

Az iPhone 5 kiszivárgott tervei alapján értékesített termékfrissítést egy internetes vállalkozás, amelyet felszólító levéllel keresett meg az eredeti gyártó képviselete. A kereskedő leállítja az értékesítést, de a feladott megrendeléseket még teljesíti.

A jogsértő szerint így fog kinézni az iPhone5 hátlapja

Ahogy hosszú ideje minden Apple termék megjelenését, úgy a legújabb iPhone bemutatását is rendkívüli várakozás előzi meg. A kíváncsiság és a kereslet oly nagy, hogy a kiszivárgott tervek és az új készülékre vonatkozó pletykák alapján már vannak, akik hamisítványokat is gyártanak. Hasonló cipőben jár az iphone5mod.com, amely az iPhone 4 és 4S jelzésű készülékekhez kínált termékfrissítést. Csomagjukban olyan hátlapot, illetve előlapi és oldal paneleket kínálnak, amelyek az iPhone 5 állítólagos tervei alapján készültek. A cég azt ígéri, hogy ezeket a meglévő készülékre illesztve (ehhez csavarhúzó és minden egyéb célszerszám is van a pakkban), a régi telefon úgy fog kinézni, mint a legújabb - még be sem mutatott -  Apple termék.

A portál tevékenysége persze nem maradt észrevétlenül. Az Apple képviselői felszólították, hogy hagyjon fel a termékfrissítő csomagok értékesítésével, és ne használja jogtalanul az iPhone 5 elnevezést, illetve az Apple védjegyet. A portál a felszólítás hatására felfüggesztette az értékesítést, ám közlése szerint a már leadott rendeléseknek még eleget tesz.

(Via: CNet News, iphone5mod.com)

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek