Szokatlan kutatást készített a Missouri University of Science and Technology, amely a fájlcserélés és a depresszív tünetek közötti kapcsolatot vizsgálta. A szakértők szerint a betegségre utaló tünetekkel rendelkezők aktívabb fájlcserélők, mint a tünetekkel nem rendelkező társaik.

Korábbi mentál higiénés felmérések találtak már kapcsolatot az intenzív online vásárlás, közösségi oldal használat, internetes szerencsejátékozás és éjjeli netezés között is, ám ez a felmérés az első, amely a kalózkodással köti össze a panaszokat.

A kutatás elkészítéséhez mintegy 200 egyetemi hallgató hálózathasználati szokásait vizsgálták, amelyeket később összevetettek egy másik kutatással, amely ugyanezen hallgatók mentális állapot felmérését végezte. Az eredmények szerint a depresszióra utaló tünetekkel pozitívan korrelál, hogy az érintett milyen aktivitással használja a P2P rendszereket.

A felmérés kapcsán Dr. Sriram Chellappan vezető kutató javaslatként megfogalmazta, hogy az internethasználat monitorozására fejlesztett alkalmazással jó pontossággal lehetne szűrni a kockázatos viselkedést, vagyis pusztán a látogatott oldalak és a látogatás gyakorisága alapján ki lehetne találni, kinek vannak panaszai. Dr. Chellappan szerint, ha egy ilyen szoftver lenne telepítve a campus rendszerére az iskola vezetőit arról, melyik diáknak lehet szüksége segítségre…

(Via: TorrentFreak)