Egy New York-i politikus, bizonyos Margaret Chin ezer dollárig terjedően büntetné azokat a fogyasztókat, akik New York-ban hamisítványokat vásárolnak. Az intézkedés a keresletet szeretné visszaszorítani, amely jellemzően a turisták részéről jelentkezik. A politikus aláírásokat gyűjt, hogy a 2011-ben benyújtott törvénytervezetét elfogadják.

Canal Street: A New York-i kínai negyed főutcája, a turisták és a hamisítványokat kínáló kereskedők kedvenc célpontja (Kép: Wikipédia)

New York kínai negyedének illegális kereskedelmét kívánja felszámolni Margaret Chin azzal a törvénytervezettel, amely ezer dollárig terjedő pénzbírsággal, súlyosabb esetben akár egy évig terjedő börtönbüntetéssel is szankcionálná a hamis termékek megvásárlását. Chin az intézkedéssel a turistákat és a kedvezményekre vadászó fogyasztókat szeretné elrettenteni a vásárlástól, vagyis azt szeretné elérni, hogy csökkenjen a hamisítványok iránt jelentkező kereslet.

A politikus a vonatkozó jogszabálytervet már 2011-ben benyújtotta a New York-i városi tanács felé, ám mivel az ügyben azóta nem történt előrelépés, a képviselőasszony manhattani lakosokkal összefogva petíciót készül benyújtani a törvénytervezet meghallgatása és majdani elfogadása érdekében.

Chin szerint az a baj, hogy a Manhattani turisták egyfajta kalandként élik meg, hogy a kínai negyedben hamisítványt vásároljanak, ugyanakkor nincs, ami elrettentené őket attól, hogy ott illegális termékeket vegyenek szuvenírként. A politikus szerint alaptalan az aggodalom, hogy megtévesztett vásárlókat büntetnének a törvénnyel, mivel a vevők pontosan tudják, hogy a furgonok hátuljából, pincékből és más rejtekhelyekről előhozott nejlonzsákos dizájner táskák nem eredeti darabok.

A hírről beszámoló New York Post szerint a Canal Street környékén hamisítványokat áruló kereskedők manapság halk hangon táskákat, órákat kínálgatva szólítják meg vevőiket. Ha az arra járó érdeklődik, katalógusból mutatják meg a készletet, majd a megvenni kívánt darab kiválasztása után az eladó egyedül távozik, és bezacskózva hozza elő az árut, miközben a közelben tartózkodó társai figyelik, nehogy megjelenjen a rendőrség. A hamis dizájner darabokat eleve nyomott áron kínálják, de az ügyesen alkudozó vevő egy eredetiként 3000 dollárba kerülő Chanel táskát például már 80 dollárért is elhozhat.

(Via: New York Post, HENT)