Évösszegző bejegyzéssel indítjuk az évet, mégpedig a TorrentFreak listája alapján azt nézzük meg, mit kerestek tavaly a legtöbbet a BitTorrenten. A leggyakrabban használt keresőszavak ötvenes listája alapján egyértelmű, kalózfilmet néznének a legtöbben.

A TorrentFreak az év végén ezúttal is összeszedte a legtöbbet letöltött filmek és sorozatok listáját. Ezek mellett azonban még egy érdekes listát tett közzé, mégpedig a leggyakrabban használt BitTorrentes keresőszavakról. Bár központi adatbázis a BitTorrentes keresésekről nem áll rendelkezésre, jó közelítést ad a felhasználók preferenciáiról, hogy a három legnépszerűbb torrent oldal egyikén, a Kat.ph oldalán mire kerestek rá legtöbbször a tavalyi évben.

Az ötvenes listából kitűnik, hogy a filmes és televíziós tartalom iránt volt a legnagyobb az érdeklődés. A lista első tíz helyezettje között ugyanis olyan keresőszavakat találunk, mint a The Walking Dead, Ted, Dexter, Batman és az utolsó Batman film címe, a Liam Neeson nevével fémjelzett Elrabolva 2, valamint a Bosszúállók, és a nálunk Merida, a bátor címmel bemutatott Brave. A további népszerű keresőszavak között szerepel a legutóbbi James Bond és Pókember film, az Alkonyat, a Harry Potter és Az éhezők viadala sorozat, az Emlékmás remake, Bruce Willis akciómozija, a Looper, de Channing Tatum vetkőzős/életrajzi ihletésű mozija a Magic Mike is. Sorozatcímként felbukkan még a Trónok harca széria, a Homeland, a Glee és az Odaát is, sőt további filmes keresésekre utalnak az olyan kulcsszavak, mint a DVDrip, a 720p és a 3D is.

Az ötvenes listából kitűnik, hogy a filmeken túl Windows 8, PSP és Android szoftvereket kerestek a torrentező internetezők. Zenei témájú szó viszont nem szerepelt az 50 leggyakrabban használt keresőszó között. Az első tíz leggyakrabban beírt keresőszó közül a French a francia nyelvű, a 2012 a friss, újonnan megjelent tartalmak iránti érdeklődést mutatja a Kat.ph oldalán.

A Kat.ph, amely korábban Kickasstorrents néven működött, ismert kalózoldal. Az USA Kereskedelmi Képviselőjének Hivatala (USTR) tavaly év végén szerepeltette a legsúlyosabb jogsértő online és fizikai piacokat listázó The Notorious Markets Review című jelentésében is. (A jelentésről itt olvashattok magyarul, itt pedig elérhetitek a teljes listát.)

(Via: TorrentFreak)