Jogsértés miatt indítanak pert A hobbit filmet gyártó stúdiók egy „zs” kategóriás filmgyártó ellen, amely a Tolkien adaptáció premierje előtt saját hobbit filmet mutat be. Peter Jackson stábja szerzői jogokra, a jogsértő viszont régészeti leletekre hivatkozik.

Hobbitok kontra hobbitok

Decemberben kerül a mozikba Peter Jackson régóta várt új Tolkien mozija A hobbit - Váratlan utazás címmel. Néhány nappal a premier előtt azonban egy másik hobbit film is megjelenik, mégpedig az Asylum stúdió Age of the Hobbits című produkciója. Az Asylum filmes körökben híres arról, hogy a blockbusterek körüli érdeklődést meglovagolva, a nagy költségvetésű produkciókra hasonlító filmeket, ún. mockbustereket gyárt és terjeszt.

Miután a Jackson-féle produkció jogi képviselői néhány hete hiába helyeztek kilátásba pert az Asylummal szemben, amennyiben az nem változtat saját filmjén, A hobbitot gyártó Warner Bros, New Line Cinema, MGM és a producer Saul Zaentz benyújtotta bírósági keresetét, amelyben a jogsértő tartalom megsemmisítését kérik. A kereset szerint a hobbit kifejezés védjegyoltalom alatt áll, amelyet a producer cége birtokol, és amely a Tolkien mű 1937-es első megjelenése óta a könyvbéli karakterrel hozható összefüggésbe.

Az Asylum ezzel szemben azt állítja, hogy filmjük nem a Tolkien történet szereplőiről, hanem az emberfélék családjába tartozó kihalt faj, a Homo Floresiensis képviselőiről. A floresi embert annak apró termete miatt gyakran nevezik a régészek hobbitnak.

Bár az Asylum érvelése első olvasatra jól hangzik, azonban filmjük története mégis észrevehető hasonlóságot mutat a Tolkien történetekkel: e szerint a régi korokban a sárkánylovas faj elnyomása alatt élő békeszerető hobbitok felszabadítására egy ifjú hobbit, nevezett Goben összefog a szomszédos óriásokkal és emberekkel, hogy legyőzze az ellenséget.

Az Asylum egyébként elhelyezett filmje plakátjain egy figyelmeztetést, amelyen jelzi, hogy a produkció nincs összefüggésben a Tolkien karakterekkel, de ez nyilvánvalóan nem elég.

(Via: The Hollywood Reporter)