A hamisításnak többnyire csak a negatív hozadékáról, káros hatásairól hallani a sajtóban. Szerencsére megvan annak a módja is, hogy az egész társadalom és gazdaság számára kárt okozó tevékenységet utóbb pozitív hozadékkal hasznosítsák. A brit vámhatóság épp a közelmúltba látott el egy idősek otthonát az észak-angliai Crossfell városában korábban lefoglalt hamisítványokkal.

Az adakozás eredményeként az otthon falait most már negyven hamis olajfestmény díszíti. A jótékony akciónak köszönhetően a nyugdíjas otthon falai szebbek és hangulatosabbak, amelynek mindenki örül.

Az otthon konyhája egyébként a közelmúltban lett gazdagabb egy új késkészlettel is. A helyi hatóságok által korábban hamisítás gyanújával lefoglalt késeket  cserélte az eredeti gyártó eredeti eszközökre, majd adományozta az időseknek.

Számos ország, köztük Magyarország jogszabályai is engedik egyébként, hogy a lefoglalt hamisítványokat jótékony célra ajánlják fel a hatóságok. Az amerikai és brit vámosok rendszeresen élnek a törvény biztosította lehetőséggel, de idén a magyar vámosok is megsegítették az árvízkárosultakat korábban lefoglalt hamisítványokkal. A hamisítványok adományozásához a jogtulajdonos jóváhagyása, és a jogsértő márkajelezések eltávolítása szükséges. A veszélyes hamisítványokat természetesen minden esetben megsemmisítik.