Kalózpárti képviselőt választott polgármesterének egy svájci kisváros, az 1500 fő lakosú Eichberg. A kalózok ezzel történelmet írtak.

Arnold szórólapja - diszkrét kalózhajó a jobb sarokban (Forrás: alexarnold.ch)

A 2006-ban Svédországban elindult kalózpárti mozgalom eddigi legnagyobb sikere volt, hogy 2009-ben a svéd párt két képviselője bejutott az Európai Parlament képviselőtestületébe, illetve, hogy a német párt tagjai a német tartományi választásokon bekerültek több regionális intézmény tagjai közé.

A kalózpártok svájci ága három éve alakult, és a mostani választás az eddigi legnagyobb politikai eredményük: jelöltjük a 31 éves Alex Arnold a szavazatok 63 százalékával szerezte meg Eichberg polgármesteri székét. Mivel a Sankt Gallen kantoni település alig 1500 lakosú, ez az arány azt jelenti, hogy Arnold mintegy 350 szavazatot kapott, igaz ez több mint kétszer annyi, mint amit Svájc legnagyobb pártja, az SVP színeiben induló másik két jelölt szerzett.

Eichberg látképe (Forrás: Wikipédia)

Az új polgármester a kalózpárt eszméit szem előtt tartva kívánja vezetni városát, igaz, esetében a fájlcserélés nem lesz központi kérdés, mivel a magáncélú letöltés jelenleg is legális az országban.

(Via: TorrentFreak)