Kínában egy új veszélyes hamisítási jelenség van terjedőben, amely a hamis gyógyszerekhez hasonlóan ártatlan áldozatok életét követelheti: a hivatalos betegszállítókhoz a megtévesztésig hasonló mentőautók járják a városokat, amelyek képzetlen személyzettel, de a betegek pénztárcáját alaposan megvámolva utaztatják a rászorulókat.

Túl kevés betegszállító jármű jut a kínai városok lakosságára - ez lehet az oka, hogy a keresletet kihasználva illegális betegszállítók hamis mentőautókkal utaztatják a gyanútlan betegeket. A Digital Trends beszámolója szerint Peking húszmillió lakosára például csak 400 betegszállító jut, így nem csoda, hogy elszaporodtak az ún. fekete mentők.

A hír szerint az engedély nélkül működő szolgáltatókat nehezen tudja kiszűrni a gyanútlan beteg: a jármű, a sziréna, a logó mind egyezik a hivatalos szolgáltatókéval, a különbség díjszabásukban és az autóban dolgozó ápolók szakértelmében és jó szándékában mutatkozik. A fekete mentők ugyanis sokszor képzetlen ápolókat alkalmaznak, és bár alacsonyabb viteldíjat kérnek a betegektől, mint a legális szolgáltatóktól, de az árkülönbséget behozzák az "extra szolgáltatásokkal": jelentősen megsarcolják például, ha a beteg útközben ápolásra szorul, ha életfunkcióinak monitorozására van szükség, de az is előfordul, hogy a legközelebbi egészségügyi szolgáltató helyett messzi kórházba szállítják, hogy a kilométerben mért útdíj minél nagyobb legyen.

Kínai szakértők szerint hamis mentősök miatt sajnos aggasztóan sok beteg nem jut időben megfelelő kórházi ellátáshoz, így az illegális tevékenység bizonyosan sokak halálát okozta már.  Tenni azonban egyelőre keveset tudnak ellenük. Bár február elsejétől Pekingben büntetik, ha valaki engedély nélkül beteget szállít, kevéssé valószínű, hogy a közlekedési rendőröknek lesz kapacitásuk kiszűrni és ellenőrizni ezeket.

(Via: Digital Trends)