Kolumbia nem nemzeti szimbólumai között számon tartott fejfedőt kínai hamisítók másolják. Egy politikus kampányt indított a Vueltiao védelmében.

Kolumbia 2004-ben rögzítette törvényi szinten, hogy a hagyományosan Tuchín városában készített Vueltiao kalap egyike az ország hivatalos nemzeti szimbólumainak. A kulturális és társadalmi örökséget, valamint ennek Észak-Kolumbiában működő gyártóit veszély fenyegeti. A latin-amerikai ország piacán ugyanis megjelentek a széles karimás Vueltiao kalapok hamisítványai. Egy eredeti Tuchín-ban készült kalapért 85 dollárt is elkérnek a kereskedők, ezzel szemben a Kínában gyártott kalapokat alig öt dollárért kínálják a turistáknak.

A drámai árkülönbség Bernardo Miguel Elias szenátor szerint komoly aggodalomra ad okot: a hagyományos kolumbiai kalapkészítők nem tudják felvenni a versenyt a sokszor gyenge minőségű, ám rendkívül olcsó hamisítványokkal, így a hamisítók közvetlenül mintegy 50 ezer kalapkészítő megélhetését veszélyeztetik.

A szenátor a kereskedelmi miniszternek címezve petíciót kezdeményezett, amelyben kéri, hogy a minisztérium vizsgálja meg a problémát és az importtörvényeket, és hozzon olyan szabályozást, amely a veszélyes kereskedelmi gyakorlatot korlátozza, a hamisítványok értékesítését megfelelően szankcionálja.

(Via: Colombia Reports, Kép forrása: Wikipédia)