Úgy tűnik, Ukrajnában szabad az út a hamis Ferrero csokik előtt. Az illetékes ukrán bíróság ugyanis elutasította a cég Raffaello terméknevére vonatkozó védjegyoltalmi kérelmét. Ez azt jelenti, hogy a Raffaello az ukrán piacon nem levédett márka, így a Ferrero termékének imitációit korlátozás nélkül forgalmazhatják az országban.

A cég márkavédelmi keresetének kimenetelét komoly figyelem övezte, többek között az Egyesült Államok és EU képviselete is jelen volt a bírósági határozat közlésénél. A Ferrero szerint az ukrán bíróság döntése rendkívül negatív képet fest az országról a külföldi befektetők szemében. Hasonló megállapítást tett a European Business Association ukrán képviselője is, aki szerint ez az ügy azért is fontos, mert a külföldi befektetők számára jelenleg is a bírósági rendszer jelenti a legnagyobb akadályt Ukrajnában.

A hírről beszámoló Moscow Times nem közli a védjegyjogi kérelem elutasításának indokát, hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a bíróság döntése azért is veszélyes, mert Ukrajna komoly nemzetközi nyomás alatt áll amiatt, hogy a korrupció melegágyának tekintik Európában.

Plusz egy adalék: épp a múlt héten írtunk arról itt, a NoKamu blogon, hogy Ukrajnában az élelmiszeripari termékek vezetik a hamisítási listát. Ilyen körülmények között ez akkor nem csoda...