Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kolbászt és tejet hamisítanak leggyakrabban Ukrajnában

Az ukrán Ukrmetrteststandard közleménye szerint nem a szokványos termékek vezetik a hamisítási listán a helyi piacon. A fogyasztóvédelemért és szabványügyekért is felelős állami szerv szerint ugyanis a 2010-es évben a kolbász és a tej volt a két leggyakrabban felbukkanó hamisított termék az országban. Az ukrán rádió által közölt hírben adatok ugyan nem olvashatók, de a beszámoló szerint az élelmiszeripari termékek vezetik a tavalyi évi hamisítási listát.

Az élelmiszereken kívül hétköznapi használati cikkekből is nagy arányban találtak hamisítványt az országban. Kínából származó elektronikai termékekre és izzókra bukkantak, szintetikus anyagokból gyártott gyermekruházati cikkeket találtak, melyek címkézésén az szerepelt, természetes anyagokból készültek, továbbá olyan játékokat foglaltak le, amelyeket a gyártók veszélyes vegyi anyagokkal kezeltek.

Az ukrajnai hivatal az adatokra való tekintettel azt tanácsolja a helyi fogyasztóknak, hogy inkább a nagyobb bevásárlóközpontokban vásároljanak, ahol gondosabb termékellenőrzés zajlik, és őrizzék meg a blokkot. Panasz esetén a vásárlást igazoló szelvény birtokában fordulhatnak ugyanis a fogyasztóvédőkhöz, illetve a bírósághoz.

0 Tovább

Már a tojást is hamisítják a kínaiak?

Kína mindent hamisít. Tényleg mindent. Ráadásul az egészségügyi következményekkel sem nagyon törődnek. Számtalan élelmiszerbotrányt követően, lásd a 2008-as melanim ügyet, hamisítják a bort, a sört, a tofut... és most már a tojást is. A szingapúri Straits Times ír arról, a kínai központi tévé (CCTV) egy adására hivatkozva, hogy az interneten 500 jüanért "Hogyan készíts hamis tojást?" című DVD-ket lehet kapni.

A beszámoló szerint a hamis tojásokat valódi tojásként értékesítik az előállítók. A hamisítványok darabjáért 0,5 jüan kérnek, míg előállítási költségük alig 0,05 jüanra rúg...

Hogyan készül?

1. A sárgája

Vízzel teli főzőpohárba nátrium-alginátot töltenek, alaposan összekeverik, majd kalcium-kloridot adnak hozzá, hogy megfelelő legyen a színe. Az elegyet egy félbe vágott pingpong labdába töltik, amely rövid rázogatás után felveszi a tojássárgára jellemző formáját.

2. A fehérje

A már elkészített sárgáját színtelen nátrium-alginátot tartalmazó edénybe öntik. Az edény rázogatásának hatására a por egy tojás alakját felvéve tapad a hamis belsőrészre.

3. A héja

A héj kalcium-oxid, sztearinsav és ehető paraffin felhasználásával készül. A tojás beborítását követően hagyják száradni, nehogy összetörjön.

0 Tovább

Hamisítják a gyorséttermet?

Bizonyára mindenki jól ismeri a Subway szendvicses gyorsétterem láncot. Mint a legtöbb gyorsétterem lánc a világon, ez is franchise rendszerben működik, vagyis az üzemeltető a teljes arculati és szolgáltatás csomagért fizet a franchise tulajdonosnak, akinek "csupán" a higiéniai, minőségbeli és árképzési szabályoknak kell megfelelnie.

 

 

Budapesten korábban is volt rá példa, hogy tisztázatlan körülmények között egyik pillanatról a másikra egy vendéglátóipari egység külsőleg teljesen megváltozott, miközben kínálatában és az ott dolgozók körében nem volt tapasztalható hasonló átalakulás.

 

Az egyik, az interneten is témaként korábban szerepelt ilyen intézmény volt a Subway a Westend bevásárló központban. Most pedig a Ferenc körúti Subway étteremből lett nagy hirtelen MyWay. Odabent ugyanaz a berendezés fogad bennünket, mint korábban, amikor még a Subway cégér díszelgett a "Szendvics és Saláta bár" tábla helyett. A szendvicsek is hasonlítanak, sőt a különbség szinte észre sem vehető, mivel a kínálat semmit nem változott.  Az egyetlen különbség, amit egyszeri vásárlásom során ki tudtam szúrni, az a csomagoló papír, amibe a kész szendvicset betekerik: mivel az egy a kis közértek felvágottas pultjaiból ismert viaszos bevonatú, fehér alapon halvány piros mintás papír, mindenféle felirat, megnevezés nélkül.

 

 

A gyorsétterem hálózatok neve jogvédelem alatt áll, a márkanevet és arculati elemeket csak a frachise jog megvásárlói használhatják. A MyWay pedig, akárhogy is nézzük a fogyasztók megtévesztésére alkalmas üzletemenetet folytat, így kíváncsian várjuk, fog-e lépni a Subway ebben az ügyben.

Egyúttal pedig az is érdekelne, van-e hasonló tapasztalata valakinek, illetve tud-e bárki bármi közelebbit a hasonló gyorsétterem másolatokról.

4 Tovább
123
»

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek