Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Újságírókat vettek őrizetbe a japán hatóságok

Komolyan veszik a törvények betartását a japán hatóságok. Miután egy helyi magazin a másolásvédelem feltörését segítő szoftvermelléklettel jelent meg, őrizetbe vették a lapnál dolgozó újságírókat.

Japán magazin illegális melléklettel

Japánban meglehetősen szigorú törvények szabályozzák a szerzői jog védelmét. Börtönbüntetéssel sújtható például, ha valaki kalóztartalmat oszt meg, de egy újabb módosítás szerint az is, aki letölti. A helyi szabályozás értelmében illegális olyan programot vagy eszközt is értékesíteni, ami alkalmas arra, hogy a jogvédett tartalmakon a másolásvédelmet feltörje. A bevezetőben említett négy újságírót épp emiatt vették őrizetbe.

Az újságírók a Sansai Books kiadónál dolgoznak, amelynek magazinja olyan szoftvermelléklettel jelent meg, amely alkalmas a DVD lemezeken elhelyezett másolásvédelem feltörésére. A mellékleten útmutató is szerepelt a program alkalmazásához.

A Sansai Books illetékeseit az intézkedés előtt három alkalommal is figyelmeztették a hatóság, amelyek ellenére folytatódott az értékesítés. Igaz, nem túl jól. A 18500 példányból február és április között "csak" 4000 lapot adtak el.

(Via: Geek.com)

0 Tovább

Harry Potter és a Digital Rights Management

Úgy tűnik, alaptalan volt J.K. Rowling aggodalma, hogy a kalózkodás tönkreteheti a Harry Potter e-könyvek terjesztését. Az írónő évekig ódzkodott attól, hogy elektronikus formában is megjelentesse műveit. Most, hogy megtette, úgy tűnik, bejött neki.

A Harry Potter rajongóknak megalkotott interaktív weboldalon, a Pottermore felületén március 27-étől vásárolhatók meg a sorozat egyes kötetei e-könyv kiadásban. Az oldal elindítását követő első három napban 1 millió, az első egy hónapban 3 millió font értékben adtak el ezekből. Az értékesítés jelenleg stagnál, de a kiadó szerint még most is sokkal magasabb, mint amire számítottak. További jó hír számukra ráadásul, hogy az e-kötetek megjelenésével párhuzamosan nőtt a nyomtatott példányok iránti kereslet, sőt, még a kalózkodás is csökkent.

Charlie Redmayne, a Pottermore ügyvezetője szerint mindez annak köszönhető, hogy vállalták, hogy a digitális kiadványokat DRM megkötés nélkül értékesítik, vagyis az olvasók olyan formában és eszközön olvashatják, ami csak tetszik nekik.

Redmayne szerint erősen aggódtak, amiatt, hogy a DRM-mentes kiadványok elkezdenek-e terjedni illegális másolatok formájában. Mint mondta, a megjelenést követően a kalózfájlok valóban megjelentek a világhálón, de ezekre sokkal kisebb igény mutatkozik, mint várták. A szakértő úgy látja, ez annak köszönhető, hogy vonzó kombinációt hoztak létre azzal, hogy a legális kínálatot DRM-mentesen és ésszerűen meghatározott fogyasztói ár mellett tettek elérhetővé. Redmayne úgy látja, a Pottermore példája jól demonstrálja, hogy ha a kreatív ipar a keresletnek megfelelő kínálattal jelentkezik, akkor a fogyasztók az ingyenes, de illegális letöltéssel szemben hajlandóak fizetni a tartalomért.

(Via: The Bookseller)

0 Tovább

DRM nélkül érkeznek a Harry Potter e-könyvek!

Hosszú ideje várták már a rajongók, hogy a Harry Potter saga e-könyv formában is elérhető legyen. J.K. Rowling, a sorozat írónője a napokban a Pottermore oldalon tette megvásárolhatóvá könyveit elektronikus formátumban ráadásul DRM (Digital Rights Management) megkötések nélkül. Természetesen a világszerte több száz milliós példányszámban eladott mű írójaként Rowling viszonylag könnyen tárgyal a kiadókkal, és számos engedményt érhet el, ám mégis jelentős újításnak számít ez a döntés.

A sorozat hét kötete gyakorlatilag bármely e-könyv olvasónak megfelelő formátumban letölthető, és a DRM szigorítás nélkül az olvasók olyan formában és eszközön olvashatják, ami csak tetszik nekik. Hogy a kalózkodástól megóvják a műveket azért egy megkötést tettek: a letölthető kiadványok ún. digitális vízjellel vannak ellátva, amely példányonként olyan egyedi azonosítót jelentenek, amelyek segítségével illegális megosztás esetén visszakövethető a mű az eredeti forrásig. Vagyis, azonosíthatóvá válik az, aki megveszi, majd kalózpéldányban illetéktelenül megosztja a könyveket.

Charlie Redmayne, a Pottermore ügyvezetője a DRM elhagyását a zeneipar példájával kommentálta. Véleménye szerint a könyvkiadóknak tanulniuk kell a zenekiadók hibáiból, és a fogyasztók igényei szerint kell terjeszteni könyveiket. Redmaye szerint ez azt jelenti, olyan áron kell kínálni a műveket, amennyit a vevők hajlandóak fizetni, és olyan formátumban kell elérhetővé tenni ezeket, amelyekre csak mutatkozik kereslet. A szakértő meggyőződése, hogy ha a legális kínálat kielégíti a fogyasztók igényeit, azzal elejét vehetik a kalózkodásnak.

Ez mindenképpen okos gondolat, hiszen a kalózkodás egyik gyakran hangoztatott motivációja éppen az, hogy a megszerezni kívánt tartalom legálisan nem elérhető, vagy nem olyan formában, ahogy azt keresik. 

(Via: gigaom.com)

0 Tovább

Semmire sem jó a DRM?

Az e-könyv kiadás könnyedén a zeneipar sorsára juthat, és ettől nem védi meg, sőt inkább csak tovább rontja a helyzetet az e-kiadványok másolásvédelme - körülbelül így foglalható össze Bodó Balázs, a BME Média Oktatási és Kutatási Központ kutatójának előadása, amely a DBP Hungary és a Kreatív második könyvmarketing konferenciáján hangzott el.

A Kreatív beszámolója szerint Bodó úgy látja, a DRM rendszer már a digitális zenék esetében is tévútnak bizonyult, és nincs ez másként az e-könyvek esetében sem. A kutató szerint a kiadványok másolásvédelemmel történő ellátása felesleges költség, ráadásul a kódolás másodpercek alatt feltörhető, így semmi értelme sincs. Bodó szerint a feketepiac megjelenése elkerülhetetlen, ugyanakkor a nagyobb károkozás még megelőzhető, ha a könyvkiadók felismerik, az illegális terjesztés nem az ingyenesség miatt virágzik, hanem mert olyan alternatívát és tartalmakat kínál, amelyek hiányoznak a legális piacról.

Bodó szerint a kalózkodási probléma megoldása nem a felhasználók jogainak korlátozásában rejlik, hanem az olvasók igényeinek kielégítésében. Meglátása szerint a kiadóknak amellett, hogy a jelenleginél olcsóbban kellene áraznia az e-könyveket, többek között kölcsönzésre, fejezetenkénti vásárlásra, és ingyenes hozzáférési opciókra is gondolniuk kellene.

 

Nagy Béla, a Gyomai Kner Nyomda kereskedelmi igazgatója vitatkozott Bodó álláspontjával. Mint mondta, az illegális terjesztés miatt számos kiadó - elsőként a specializált kiadók - kényszerülhet bezárásra. Szerinte inkább olyan védelmi rendszert kellene használni, amely visszakövethetővé teszi a könyveket, és amellyel azonosítani lehetne az illegális terjesztőket. Hangsúlyozta, ez a rendszer hasznos adatokat is nyújthatna a kiadóknak, hiszen fontos olvasottsági statisztikák birtokába kerülhetnek.

Nagy Béla előadása itt tölthető le.

Ti mit gondoltok? Sodródjon az árral az e-könyv piac vagy jár a védelem az online terjesztett műveknek is? Ha igen, milyen? DRM? Digitális vízjel? Formátum korlátozás?

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek