Hosszú ideje várták már a rajongók, hogy a Harry Potter saga e-könyv formában is elérhető legyen. J.K. Rowling, a sorozat írónője a napokban a Pottermore oldalon tette megvásárolhatóvá könyveit elektronikus formátumban ráadásul DRM (Digital Rights Management) megkötések nélkül. Természetesen a világszerte több száz milliós példányszámban eladott mű írójaként Rowling viszonylag könnyen tárgyal a kiadókkal, és számos engedményt érhet el, ám mégis jelentős újításnak számít ez a döntés.

A sorozat hét kötete gyakorlatilag bármely e-könyv olvasónak megfelelő formátumban letölthető, és a DRM szigorítás nélkül az olvasók olyan formában és eszközön olvashatják, ami csak tetszik nekik. Hogy a kalózkodástól megóvják a műveket azért egy megkötést tettek: a letölthető kiadványok ún. digitális vízjellel vannak ellátva, amely példányonként olyan egyedi azonosítót jelentenek, amelyek segítségével illegális megosztás esetén visszakövethető a mű az eredeti forrásig. Vagyis, azonosíthatóvá válik az, aki megveszi, majd kalózpéldányban illetéktelenül megosztja a könyveket.

Charlie Redmayne, a Pottermore ügyvezetője a DRM elhagyását a zeneipar példájával kommentálta. Véleménye szerint a könyvkiadóknak tanulniuk kell a zenekiadók hibáiból, és a fogyasztók igényei szerint kell terjeszteni könyveiket. Redmaye szerint ez azt jelenti, olyan áron kell kínálni a műveket, amennyit a vevők hajlandóak fizetni, és olyan formátumban kell elérhetővé tenni ezeket, amelyekre csak mutatkozik kereslet. A szakértő meggyőződése, hogy ha a legális kínálat kielégíti a fogyasztók igényeit, azzal elejét vehetik a kalózkodásnak.

Ez mindenképpen okos gondolat, hiszen a kalózkodás egyik gyakran hangoztatott motivációja éppen az, hogy a megszerezni kívánt tartalom legálisan nem elérhető, vagy nem olyan formában, ahogy azt keresik. 

(Via: gigaom.com)