A holland kalózkodás ellenes szövetség, a BREIN megegyezett az e-book forgalmazókkal, hogy egyénileg visszakövethető „vízjeleket” helyeznek el az eladott könyvek digitális másolataiban.

 

Manapság meg sem lepődnénk ezen, hiszen részint köztudott, hogy a nagy mozi stúdiók, illetve zenekiadók is vízjelezik a portékájukat. A filmek kópiáin például olyan jeleket rejtenek el, amelyek segítségével könnyen beazonosíthatóvá válik, hogy mely moziban vették fel a kalóz másolatot.

A megállapodás azonban mégis magas hírértékkel bír, hiszen ez az első eset, ahol közvetlenül a vásárlóhoz tudják majd kötni az eladott példányokat. Az egyezség értelmében ugyanis az e-book forgalmazók kötelesek lesznek kiadni a BREIN-nek a vásárlók adatait.

Tehát, ha a jövőben a BREIN talál az interneten egy illegálisan lemásolt e-bookot, az abban elrejtett vízjel segítségével és a forgalmazóval kötött megállapodás értelmében pofon egyszerűen vissza tudja majd követni, hogy kitől származik eredetileg a lopott könyv.

A BREIN arra számít, hogy már a megegyezés híre is erős korlátozó tényező lesz, hiszen a tudat, hogy bármikor elkapható valaki egy kósza másolat miatt, mindenkit nagyon elővigyázatossá fog tenni.

via: torrentfreak