Úgy tűnik, alaptalan volt J.K. Rowling aggodalma, hogy a kalózkodás tönkreteheti a Harry Potter e-könyvek terjesztését. Az írónő évekig ódzkodott attól, hogy elektronikus formában is megjelentesse műveit. Most, hogy megtette, úgy tűnik, bejött neki.

A Harry Potter rajongóknak megalkotott interaktív weboldalon, a Pottermore felületén március 27-étől vásárolhatók meg a sorozat egyes kötetei e-könyv kiadásban. Az oldal elindítását követő első három napban 1 millió, az első egy hónapban 3 millió font értékben adtak el ezekből. Az értékesítés jelenleg stagnál, de a kiadó szerint még most is sokkal magasabb, mint amire számítottak. További jó hír számukra ráadásul, hogy az e-kötetek megjelenésével párhuzamosan nőtt a nyomtatott példányok iránti kereslet, sőt, még a kalózkodás is csökkent.

Charlie Redmayne, a Pottermore ügyvezetője szerint mindez annak köszönhető, hogy vállalták, hogy a digitális kiadványokat DRM megkötés nélkül értékesítik, vagyis az olvasók olyan formában és eszközön olvashatják, ami csak tetszik nekik.

Redmayne szerint erősen aggódtak, amiatt, hogy a DRM-mentes kiadványok elkezdenek-e terjedni illegális másolatok formájában. Mint mondta, a megjelenést követően a kalózfájlok valóban megjelentek a világhálón, de ezekre sokkal kisebb igény mutatkozik, mint várták. A szakértő úgy látja, ez annak köszönhető, hogy vonzó kombinációt hoztak létre azzal, hogy a legális kínálatot DRM-mentesen és ésszerűen meghatározott fogyasztói ár mellett tettek elérhetővé. Redmayne úgy látja, a Pottermore példája jól demonstrálja, hogy ha a kreatív ipar a keresletnek megfelelő kínálattal jelentkezik, akkor a fogyasztók az ingyenes, de illegális letöltéssel szemben hajlandóak fizetni a tartalomért.

(Via: The Bookseller)