Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója a keresőmodul kalózkodás elleni tevékenységével foglalkozó sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta, ellentétes a cég filozófiájával, hogy teljesen törölje a potenciális kalózoldalakat a kereső találatok közül.

A Google vezér szerint a világ egyik legnagyobb internetes vállalkozása minden lehetőségében álló eszközzel él annak érdekében, hogy a kalózkodásnak elejét vegye, de nem hajlandó arra, hogy az elveivel szembemenve kiszolgálja a hollywoodi stúdiók és zenekiadók igényeit. Schmidt egy sajtóbeszélgetésen azt mondta, a jogvédők gyakorlatilag azt szeretnék, ha szó szerint törölne minden jogsértőnek titulált domaint a keresési találatok közül, ezt azonban önkéntesen nem fogja megtenni. Mint fogalmazott, ellentétes a Google filozófiájával az az elképzelés, hogy a cég az internet működésébe belenyúlva, kitöröljön oldalakat a világhálóról.

Schmidt közölte, tény, hogy sok a kalózoldal, de épp ezért a Google igyekszik ezek használóinak számát csökkenteni. Ennek érdekében nem jelenít meg automatikusan például bizonyos kalózkodáshoz köthető kifejezéseket kereső rendszerében.

A Google szerint az oldalak elleni fellépés nem feladata a keresőmodulnak. Schmidt szerint ezek ellen a jogvédőknek kell bírósági úton fellépniük, és ott elérni, hogy a kalózok illegális tevékenységükért megfelelő szankciókban részesüljenek.

(Via: TorrentFreak, Variety)