Július 2-án fennállása 12. évét ünnepelte a sokak által a kalózkodással azonosított BitTorrent. A fájlcserélő protokoll újabban egyre hevesebben áll ki a rendszer kizárólag legális célokra történő használata mellett.

2001. június 2-án a Yahoo üzenő falán jelent meg egy üzenet bizonyos Bram Cohen-től, amelyben egy új applikációt ajánl tesztelésre. Ettől a pillanattól számítja működését a BitTorrent. Bár az üzenetre csak egyetlen komment érkezett, az elmúlt 12 évben a fájlcserélő protokoll egy globálisan milliók által használt rendszerré nőtte ki magát.

A BitTorrentet indulását követően fokozatosan fedezték fel maguknak a legális és illegális fájlmegosztással foglalkozó weboldalak és webes közösségek. A protokollt alapvetően legális fájlmegosztásra szánták, de a rendszert hamar felfedezték maguknak a kalózoldalak, köztük az illegális letöltés zászlós hajója, a The Pirate Bay. Ennek köszönhető, hogy a BitTorrent az évek során kétes hírnevet szerzett.

A protokollt használó kalózok miatt sokan azonosítják a rendszert a kalózkodással, pedig tény, hogy legális felhasználói száma is jelentős. Igaz, az vitathatatlan, hogy a BitTorrent népszerűségén és ismertségén sokat dobott illegális célú használata. Újabban azonban a fejlesztők igyekeznek tisztára mosni a protokoll nevét. Legutóbb például a BitTorrent marketingese fejtette ki, hogy a rendszer nem egyenlő a kalózkodással, és akik erre használják, szándékosan sértenek törvényt.

(Via: TorrentFreak)