Érdekes összeállítást közölt a TorrentFreak egy, a napokban megjelent cikkében. A Measurement Lab 2008-2010 közötti adatgyűjtése alapján összegyűjtötte, hogy hol, melyik internetszolgáltató, milyen mértékben lassítja a BitTorrent forgalmat, amelyen bár legális tartalommegosztás is zajlik, mind tudjuk, hogy igen-igen jelentős számú jogsértő tartalomhoz férnek hozzá ezen keresztül az internetezők. Lássuk, mit tapasztaltak.

Az Egyesült Államokban a Comcast 2008-ban még a BitTorrent forgalom közel felét (49%) korlátozta, de aztán a szigorítást feloldották, és ma már csak 3 százalékos arányban lassítják a hozzáférést. Az országban jelenleg a Clearwire fogja vissza legjobban az adatcserét, 17 százalékkal. Kanadában majd minden szolgáltató alkalmazza a lassítást, leghatározottabban a Rogers (78%), legkevésbé a Videotron (3%). Nagy-Britanniában a Tiscali és a BT Group fogja vissza leginkább a forgalmat (27%), míg a BSkyB a legengedékenyebb (5%). Ausztráliában, Svédországban és Franciaországban - érdekes módon - egyetlen netszolgáltató sem korlátoz, viszont Németországban a Kabel Deutscland a forgalom 36, Lengyelországban a UPC a 87 százalékát lassítja.

Megnéztük a Measurement Lab adatgyűjtését, így a magyar adatokról is számot tudunk adni. E szerint a tavalyi év első félévében a három nagy szolgáltató közül csak az Invitel nem lassította a torrentforgalmat, a Magyar Telekom 7 százalékos, a UPC 20 százalékos aránnyal azonban igen.

Érdemes egyébként elböngészgetni az adatok között szolgáltatókra és időszakokra lebontva. Az Invitel ugyanis 2008 második félévében és 2009 év elején jelentős, 20 százalék feletti forgalomlassítást is alkalmazott. A Magyar Telekom 6 és 17 százalék közötti, míg a UPC a vizsgált időszakban 11-től a 47 százalékig terjedő forgalomlassítást is alkalmazott.

Nagy kár, hogy az adatok csak 2010. első negyedévéig érhetők el. Kíváncsiak lennénk, most milyen a forgalom...