Furcsa időzítéssel, első alkalommal rendelte el a francia bíróság, hogy kalózkodás miatt átmenetileg függesszék fel egy internetező internetelérést. Az időzítés azért szokatlan, mert a közelmúltban derült ki, hogy a kormány megszüntetné a kalózkodás szankcionálásának ezen lehetőségét.

Három évvel az ún. Hadopi-törvény hatályba lépése után első alkalommal éltek a hatóságok azzal a szankcióval, hogy egy visszaeső jogsértő internetkapcsolatát felfüggesszék. A törvény szerint a kalózkodó internetezőket három alkalommal figyelmeztetik írásban, a harmadik eredménytelen figyelmeztetést követően pedig pénzbüntetéssel és az internetelérése átmeneti felfüggesztésével lehet büntetni a kalózkodást.

Az ügyben, ami jó eséllyel nem csak az első, de az utolsó is Franciaországban, két hét internetmegvonást és 600 euró összegű pénzbüntetést szabott ki az eljáró testület. Az érintettnek tíz napja van fellebbezni a döntés ellen, ennek hiányában szolgáltatója 15 napon keresztül köteles korlátozni az internetelérést. A korlátozás azonban részleges, az érintett e-mail fiókját, az üzenetküldő programokat, illetve hang alapú kommunikációs szolgáltatásokat továbbra is elérheti.

Bár a kalózkodási törvényt végrehajtó Hadopi-ügynökség az elmúlt években milliónyi figyelmeztetést küldött ki, a szankció kiszabásának időzítése legalábbis furcsa, mivel épp a közelmúltban vált nyilvánvalóvá, hogy a francia kormány a jelen formájában megszüntetné a kalózkodás elleni rendszert. Legfőképpen visszavonnák az internetkapcsolat felfüggesztésének lehetőségét, igaz az illegális letöltők továbbra is büntethetőek maradnának.

(Via: TorrentFreak)