Pharmacide Online tett közzé egy társadalmi felhívást a hamis gyógyszerek veszélyeiről. A kisfilm arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy az ellenőrizetlen forrásból származó, ismeretlen összetevőjű hamisítványok könnyen gyilkos szerekké válhatnak. A videó rámutat, a hamisítók gyakorlatilag minden gyógyszert utángyártanak, ám mivel ezek nem a szigorúan meghatározott minőségű elvárások szerint készülnek, a legjobb esetben csak hátráltatják a gyógyulást, rosszabb esetben azonban súlyos mellékhatásokat, de akár halált is okozhatnak.

Az alább is látható anyagban három kontinensen élő szereplők rendelnek gyógyszereket az interneten beteg családtagjaik, illetve saját maguk részére. Az online "patikák" azonban illegális üzemben, az éjszaka leple alatt állítják elő, majd postázzák a rendelt gyógyszereket, így a koleszterincsökkentő, az antibiotikum és a köhögéscsillapító nem gyógyítja meg a betegeket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint minden második online értékesített gyógyszer hamisítvány, ezért rendkívül fontos, hogy a betegek csak megbízható forrásból rendeljenek gyógyhatású készítmény.

Sajnos a magyar fogyasztóknak is van mitől tartaniuk, ahogy azt a közelmúltban felderített békéscsabai eset is igazolja. A leleplezett házaspár webáruházon keresztül értékesített hamis potencianövelő készítményeket és más étrend-kiegészítő tablettákat. (Az esetről részletek ITT). Fontos tudni épp ezért, hogy a magyar jogszabályok szerint csak vény nélküli gyógyszereket lehet interneten keresztül forgalmazni, de kizárólag akkor, ha az internetes felület mögött egy valódi patika áll. Internetes rendelés előtt ezért mindenképp meg kell győződni a választott online gyógyszertár megbízhatóságáról. Ha az oldalon nem található meg a gyógyszertár elérhetősége, akkor bizonyosan illegális forgalmazóról van szó, amelyet kerülni kell.