2012 első félévére vonatkozó kutatás szerint az Egyesült Államokban Drake, Nagy-Britanniában Ed Sheeran, itthon Pitbull a legkeresettebb a kalózkodó internetezők között.

Digital Music Index címmel közölt riportot a Musicmetric, amely az év első felére vonatkozóan összegzi a fájlcserélési trendeket. A jelentés szerint januártól júliusig mintegy 405 millió zeneszámot töltöttek le BitTorrent protokollon keresztül az internetezők világszerte, amelyek 78 százaléka volt teljes album, a többi dal.

Az adatok szerint a vizsgált időszakban az Egyesült Államokban történt a legtöbb letöltés, összesen több mint 96 millió. A második helyezett Egyesült Királyságban 43 milliónál, a harmadik Olaszországban 33 milliónál is több letöltést regisztráltak. Az adatgyűjtés szerint Magyarország a 16. a legnagyobb letöltők sorában: a magyar internetezők 4,47 millió letöltést indítottak. Ezzel az adattal hazánk a 15. Görögországot követi (4,9 millió letöltés), a 17. Chilét pedig megelőzi (4,2 millió letöltés).

A Top20 letöltő ország és kedvencei (Forrás: BBC News)

A felmérés kitért a legnépszerűbb előadókra is. E szerint az Egyesült Államokban Drake, az Egyesült Királyságban Ed Sheeran, Olaszországban Laura Pausini zeneszámait keresték a legtöbben, míg a kalózkodó magyarok Pitbull dalait töltötték le leginkább.

Az adatok érdekessége, hogy a Brazíliában, Indiában, Görögországban és Romániában is legkeresettebb Billy Van dalt kifejezetten BitTorrentes terjesztésre szántak, így a többivel ellentétben ez nem minősül illegális letöltésnek.

Pitbull "örökzöld" slágere

(Via: BBC News, PC World)