Sokat olvasni arról, hogy egyik, másik BitTorrent kliens ellen peres eljárás indul, mert a rendszeren terjesztett tartalmak illegálisan vannak közölve, sértve ezzel a szerzők jogait. Újdonság azonban annak a lehetősége, hogy a BitTorrent rendszer már önmagában jogsértő lenne. Egy San Francisco-i cég azonban ezt állítja.

A Tranz-Send Broadcasting Network a napokban nyújtott be keresetet az amerikai bíróságra azzal az érveléssel, hogy a BitTorrent a vállalkozás tulajdonában álló szabadalmat sért. Állásfoglalásuk szerint a cég 1999-ben adott be szabadalmi kérelmet egy fájlcserélő szabványra vonatkozóan. Az oltalmat 2007-ben kapták meg.

A kérdéses szabadalom egy olyan fájlcserélő rendszert ír le, amelynek főbb elemei az adatbázis, a kliensek és szerverek. A szerver adaptív módon a letölteni kívánt adatokat egy vagy több klienstől fogadja, az adatokat a hálózatnak és az elérési pontoknak megfelelő optimális adatátviteli sebességet meghatározva továbbítja. Most a bíróságon múlik annak eldöntése, hogy ezzel a szabadalmi leírással azonosan működik-e a BitTorrent, és így jogsértő-e a rendszer.

Ha a bíróság úgy találja, hogy igen, az alapjaiban megingatná a BitTorrent működését. Csak képzeljük el azt a helyzetet, hogy BitTorrent 100 millió felhasználója által indított minden egyes letöltés után jogdíjat kell fizessen...