A Filesoup már akkor működött, amikor a The Pirate Bay vagy az isoHunt oldalainak még nyoma sem volt. Egy jogi procedúra eredményeként azonban elpártoltak a felhasználók, így az oldalt becsukják üzemeltetői.

A Filesoup logója

Számos torrent oldalt előzött meg indulásával és élt túl a 2003 februárjában Nagy-Britanniában elindított Filesoup torrent oldal. A lap népszerűségét jól mutatja, hogy működése legsikeresebb időszakában több mint 1 millió regisztrált felhasználóval üzemelt. A jogsértő tartalmakat megosztó kalózoldalak azonban nem maradnak észrevétlenek a jogvédők előtt. 2009-ben a brit jogvédő szervezet, a Federation Against Copyright Theft (FACT) szakértőinek részvételével házkutatást tartottak két üzemeltető otthonában. Őket később őrizetbe vették, majd vádat emeltek ellenük.

Hosszas jogi csatározás eredményeként 2011-ben a hatóságok végül ejtették a vádakat a Filesoup üzemeltetői ellen, mert a bíróság nem ítélte elegendőnek a FACT által benyújtott bizonyítékokat. Bár ezt sikerként könyvelhették el a kalózok, a pereskedés mégis a lap végét jelentette.

A felhasználók a két éves jogi procedúra ideje alatt fokozatosan elkoptak. A napi több tízezres látogató száma néhány tucatra esett vissza, így az üzemeltetők úgy döntöttek, beszüntetik a működést: a lap adatbázisát ugyan nem adják el, de a domain nevet aukcióra bocsátják, ahol bárki licitálhat, aki szeretne egy kis darabkát a BitTorrent történelemből.

(Via: TorrentFreak)