Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

12 éves a BitTorrent

Július 2-án fennállása 12. évét ünnepelte a sokak által a kalózkodással azonosított BitTorrent. A fájlcserélő protokoll újabban egyre hevesebben áll ki a rendszer kizárólag legális célokra történő használata mellett.

0 Tovább

Máris rekordot döntött a Trónok harca évadzáró epizódja

Az amerikai HBO vasárnap este vetítette a nagy sikerű Trónok harca sorozat harmadik évadának befejező epizódját. Az évadzáró rész azonnal felkerült a netre, és rögtön új kalózkodási rekordot állított fel: a sugárzást követő néhány órán belül már 170 ezren osztották meg szimultán a kalózfájlt a BitTorrent rendszerén.

0 Tovább

Pitbullt töltenek le leggyakrabban a magyarok

2012 első félévére vonatkozó kutatás szerint az Egyesült Államokban Drake, Nagy-Britanniában Ed Sheeran, itthon Pitbull a legkeresettebb a kalózkodó internetezők között.

Digital Music Index címmel közölt riportot a Musicmetric, amely az év első felére vonatkozóan összegzi a fájlcserélési trendeket. A jelentés szerint januártól júliusig mintegy 405 millió zeneszámot töltöttek le BitTorrent protokollon keresztül az internetezők világszerte, amelyek 78 százaléka volt teljes album, a többi dal.

Az adatok szerint a vizsgált időszakban az Egyesült Államokban történt a legtöbb letöltés, összesen több mint 96 millió. A második helyezett Egyesült Királyságban 43 milliónál, a harmadik Olaszországban 33 milliónál is több letöltést regisztráltak. Az adatgyűjtés szerint Magyarország a 16. a legnagyobb letöltők sorában: a magyar internetezők 4,47 millió letöltést indítottak. Ezzel az adattal hazánk a 15. Görögországot követi (4,9 millió letöltés), a 17. Chilét pedig megelőzi (4,2 millió letöltés).

A Top20 letöltő ország és kedvencei (Forrás: BBC News)

0 Tovább

Bezár a legöregebb torrent oldal

A Filesoup már akkor működött, amikor a The Pirate Bay vagy az isoHunt oldalainak még nyoma sem volt. Egy jogi procedúra eredményeként azonban elpártoltak a felhasználók, így az oldalt becsukják üzemeltetői.

A Filesoup logója

Számos torrent oldalt előzött meg indulásával és élt túl a 2003 februárjában Nagy-Britanniában elindított Filesoup torrent oldal. A lap népszerűségét jól mutatja, hogy működése legsikeresebb időszakában több mint 1 millió regisztrált felhasználóval üzemelt. A jogsértő tartalmakat megosztó kalózoldalak azonban nem maradnak észrevétlenek a jogvédők előtt. 2009-ben a brit jogvédő szervezet, a Federation Against Copyright Theft (FACT) szakértőinek részvételével házkutatást tartottak két üzemeltető otthonában. Őket később őrizetbe vették, majd vádat emeltek ellenük.

Hosszas jogi csatározás eredményeként 2011-ben a hatóságok végül ejtették a vádakat a Filesoup üzemeltetői ellen, mert a bíróság nem ítélte elegendőnek a FACT által benyújtott bizonyítékokat. Bár ezt sikerként könyvelhették el a kalózok, a pereskedés mégis a lap végét jelentette.

A felhasználók a két éves jogi procedúra ideje alatt fokozatosan elkoptak. A napi több tízezres látogató száma néhány tucatra esett vissza, így az üzemeltetők úgy döntöttek, beszüntetik a működést: a lap adatbázisát ugyan nem adják el, de a domain nevet aukcióra bocsátják, ahol bárki licitálhat, aki szeretne egy kis darabkát a BitTorrent történelemből.

(Via: TorrentFreak)

0 Tovább

Magyar szolgáltatók is lassítják a torrentforgalmat?

Érdekes összeállítást közölt a TorrentFreak egy, a napokban megjelent cikkében. A Measurement Lab 2008-2010 közötti adatgyűjtése alapján összegyűjtötte, hogy hol, melyik internetszolgáltató, milyen mértékben lassítja a BitTorrent forgalmat, amelyen bár legális tartalommegosztás is zajlik, mind tudjuk, hogy igen-igen jelentős számú jogsértő tartalomhoz férnek hozzá ezen keresztül az internetezők. Lássuk, mit tapasztaltak.

Az Egyesült Államokban a Comcast 2008-ban még a BitTorrent forgalom közel felét (49%) korlátozta, de aztán a szigorítást feloldották, és ma már csak 3 százalékos arányban lassítják a hozzáférést. Az országban jelenleg a Clearwire fogja vissza legjobban az adatcserét, 17 százalékkal. Kanadában majd minden szolgáltató alkalmazza a lassítást, leghatározottabban a Rogers (78%), legkevésbé a Videotron (3%). Nagy-Britanniában a Tiscali és a BT Group fogja vissza leginkább a forgalmat (27%), míg a BSkyB a legengedékenyebb (5%). Ausztráliában, Svédországban és Franciaországban - érdekes módon - egyetlen netszolgáltató sem korlátoz, viszont Németországban a Kabel Deutscland a forgalom 36, Lengyelországban a UPC a 87 százalékát lassítja.

Megnéztük a Measurement Lab adatgyűjtését, így a magyar adatokról is számot tudunk adni. E szerint a tavalyi év első félévében a három nagy szolgáltató közül csak az Invitel nem lassította a torrentforgalmat, a Magyar Telekom 7 százalékos, a UPC 20 százalékos aránnyal azonban igen.

Érdemes egyébként elböngészgetni az adatok között szolgáltatókra és időszakokra lebontva. Az Invitel ugyanis 2008 második félévében és 2009 év elején jelentős, 20 százalék feletti forgalomlassítást is alkalmazott. A Magyar Telekom 6 és 17 százalék közötti, míg a UPC a vizsgált időszakban 11-től a 47 százalékig terjedő forgalomlassítást is alkalmazott.

Nagy kár, hogy az adatok csak 2010. első negyedévéig érhetők el. Kíváncsiak lennénk, most milyen a forgalom...

0 Tovább
«
12

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek