Komolyan veszik a törvények betartását a japán hatóságok. Miután egy helyi magazin a másolásvédelem feltörését segítő szoftvermelléklettel jelent meg, őrizetbe vették a lapnál dolgozó újságírókat.

Japán magazin illegális melléklettel

Japánban meglehetősen szigorú törvények szabályozzák a szerzői jog védelmét. Börtönbüntetéssel sújtható például, ha valaki kalóztartalmat oszt meg, de egy újabb módosítás szerint az is, aki letölti. A helyi szabályozás értelmében illegális olyan programot vagy eszközt is értékesíteni, ami alkalmas arra, hogy a jogvédett tartalmakon a másolásvédelmet feltörje. A bevezetőben említett négy újságírót épp emiatt vették őrizetbe.

Az újságírók a Sansai Books kiadónál dolgoznak, amelynek magazinja olyan szoftvermelléklettel jelent meg, amely alkalmas a DVD lemezeken elhelyezett másolásvédelem feltörésére. A mellékleten útmutató is szerepelt a program alkalmazásához.

A Sansai Books illetékeseit az intézkedés előtt három alkalommal is figyelmeztették a hatóság, amelyek ellenére folytatódott az értékesítés. Igaz, nem túl jól. A 18500 példányból február és április között "csak" 4000 lapot adtak el.

(Via: Geek.com)