Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Obszcén tartalom nem védhető szerzői joggal

Kudarcba fulladt a felnőtt filmeket készítő japán filmesek azon igyekezete, hogy az illegális tajvani terjesztőkkel szemben érvényesítsék szerzői jogaikat. A tajvani hatóságok ugyanis nem hajlandóak intézkedni az állítólag jogsértőkkel szemben, mivel egy korábbi bírósági kimondta, hogy obszcén tartalom nem védhető szerzői joggal.

Az évi közel húszezer filmet készítő japán felnőtt filmeseknek komoly fejtörést okoznak a tajvani illegális terjesztők, akik a stúdiók engedélye nélkül értékesítik, illetve sugározzák korhatáros tévé csatornákon a japán filmeket. Tajvanon a szerzői jogi törvény engedi a szerzői jog által védett tartalom le- és feltöltését, egyedül a nagyközönség felé való engedély nélküli terjesztést tartja illegálisnak. Ugyanakkor, míg az átlagos filmes, zenei és más művészeti tartalom többnyire kap jogvédelmet, a pornó már más lapra tartozik.

0 Tovább

Moziban filmezett a kalózkodó japán rendőr

A japán hatóságok őrizetbe vettek egy helyi rendőrt, aki egy anime vetítésre beülve videókamerával próbálta meg rögzíteni a filmet. A rendőr azzal védekezett, hogy a felvételt saját célra készíti.

0 Tovább

Újságírókat vettek őrizetbe a japán hatóságok

Komolyan veszik a törvények betartását a japán hatóságok. Miután egy helyi magazin a másolásvédelem feltörését segítő szoftvermelléklettel jelent meg, őrizetbe vették a lapnál dolgozó újságírókat.

Japán magazin illegális melléklettel

Japánban meglehetősen szigorú törvények szabályozzák a szerzői jog védelmét. Börtönbüntetéssel sújtható például, ha valaki kalóztartalmat oszt meg, de egy újabb módosítás szerint az is, aki letölti. A helyi szabályozás értelmében illegális olyan programot vagy eszközt is értékesíteni, ami alkalmas arra, hogy a jogvédett tartalmakon a másolásvédelmet feltörje. A bevezetőben említett négy újságírót épp emiatt vették őrizetbe.

Az újságírók a Sansai Books kiadónál dolgoznak, amelynek magazinja olyan szoftvermelléklettel jelent meg, amely alkalmas a DVD lemezeken elhelyezett másolásvédelem feltörésére. A mellékleten útmutató is szerepelt a program alkalmazásához.

A Sansai Books illetékeseit az intézkedés előtt három alkalommal is figyelmeztették a hatóság, amelyek ellenére folytatódott az értékesítés. Igaz, nem túl jól. A 18500 példányból február és április között "csak" 4000 lapot adtak el.

(Via: Geek.com)

0 Tovább

Szemétszedéssel tiltakozott az Anonymous Japánban

Szemetet szedtek az Anonymous aktivistái Japánban, amellyel az illegális letöltést kriminalizáló törvény ellen tiltakoztak. Az akciót "Anonymous Cleaning Service" néven szervezték.

Japán aktivisták

Nagyjából nyolcvan fekete öltönyös, Guy Fawkes maszkos aktivista szedte egy órán keresztül a szemetet Tokió Shibuya negyedében azért, hogy ezzel tiltakozzon a japán parlament által múlt hónapban elfogadott törvénymódosítás ellen, amely a filmek, zenék és más szerzői jog által védett tartalmak illegális letöltését börtönbüntetéssel szankcionálja. Az új törvény szerint akár két évig terjedő szabadságvesztéssel és 2 millió jen összegű pénzbüntetéssel sújthatók azok, akiknek birtokában kalózzenét vagy -filmet találnak.

A törvénymódosítás elfogadását követően a pénzügyminisztérium, a legfelsőbb bíróság és más hivatalok honlapját is az Anonymous által végrehajtott támadások bénították meg.

A japán csoportja szerint a weboldalak elleni támadás nemzetközi, és nem helyi akció volt. Ők a támadások helyett építő és produktív jellegű megmozdulással szerettek volna demonstrálni, és felhívni a figyelmet akciójukra, ezért döntöttek a takarítás mellett.

0 Tovább

Nem vetette vissza a torrent forgalmat a japán földrengés

Alig 24 óráig tartó forgalomcsökkenést okozott csak a Japánt márciusban megrázó nagy erejű földrengés a helyi BitTorrent forgalomban. A felmérést végző Chicago környéki Northwestern University Aqualab csoportjának összehasonlító adatai szerint körülbelül 25 százalékkal esett vissza a forgalom március 11-én pénteken, amely a hétvégére visszaállt az előző héten mért szintre.

A sárga vonal a március 2-a és 6-a közötti aktív peereket, a kék a március 9-13-a közötti aktivitást jelzi. A szürke sávval kiemelt részen látszik a csökkenés, amely az országot sújtó katasztrófa mértékéhez képest meglepően kicsi.

Az Ars Technica portál által közölt hír másik érdekessége, hogy közli az Aqualab munkájában közreműködő két hallgató kutatását is, amely az egyiptomi és líbiai torrent forgalmat vizsgálta. A lenti illusztrációkon egyértelműen látható a két ország vezetésének internet hozzáférést korlátozó tevékenységének hatása...

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek