Kudarcba fulladt a felnőtt filmeket készítő japán filmesek azon igyekezete, hogy az illegális tajvani terjesztőkkel szemben érvényesítsék szerzői jogaikat. A tajvani hatóságok ugyanis nem hajlandóak intézkedni az állítólag jogsértőkkel szemben, mivel egy korábbi bírósági kimondta, hogy obszcén tartalom nem védhető szerzői joggal.

Az évi közel húszezer filmet készítő japán felnőtt filmeseknek komoly fejtörést okoznak a tajvani illegális terjesztők, akik a stúdiók engedélye nélkül értékesítik, illetve sugározzák korhatáros tévé csatornákon a japán filmeket. Tajvanon a szerzői jogi törvény engedi a szerzői jog által védett tartalom le- és feltöltését, egyedül a nagyközönség felé való engedély nélküli terjesztést tartja illegálisnak. Ugyanakkor, míg az átlagos filmes, zenei és más művészeti tartalom többnyire kap jogvédelmet, a pornó már más lapra tartozik.

A japán producerek 2010-ben figyelmeztették a tajvani hatóságokat, hogy amennyiben nem erősítik meg a jogvédelmet, készek az egyes illegális terjesztőket megszégyeníteni azzal, hogy nyilvánosan pert indítanak ellenük obszcén tartalom terjesztése és a tajvani gyerekek egészséges fejlődésének akadályozásának vádjával. A vád szokatlanul hangzik egy pornófilmes stúdiótól, a stúdiók viszont nem láttak más eszközt céljuk elérése érdekében, ugyanis amíg a tajvani hatóságok szerzői jogsértők ellen nem, obszcén tartalom terjesztői ellen hajlandóak eljárni.

A tajvani ügyészség azonban a közelmúltban elutasította a japán stúdiók feljelentését. Az ügyészség egyrészről kifejtette, hogy a terjesztett felnőtt tartalom nem jelent veszélyt a gyerekekre, hiszen a terjesztők a törvény által előírt módon a korhatáros tartalomra való figyelmeztetést tesznek közzé, és blokkolják a kiskorúak elérését. Másodsorban az ügyészség egy 1999-es tajvani bírósági ítéletre hivatkozott, amely kimondta, hogy az obszcén tartalom nem jogosult szerzői jogi oltalomra. Az tajvani hatóságok szerint az 1999-es ítélet a mai napig irányadó, ilyenformán a pornófilmek illegális terjesztői nem követnek el jogsértést.

(Via: TorrentFreak)