Összegyűlt az ötvenezer támogató szavazat, így a finn parlament elé kerülhet az a törvényjavaslat, amely a szerzői jog vonatkozásában fogalmaz meg új, enyhítő intézkedéseket. A fájlcserélést legalizáló jogszabálytervezetet nem politikusok, hanem a lakosság terjesztette elő.

Finnország alkotmánya a tavalyi év óta lehetőséget biztosít az állampolgároknak arra, hogy általuk fontosnak tartott ügyekben törvényjavaslatokat nyújtsanak be. Ahhoz egy ilyen lakossági javaslat a honatyák elé kerüljön, 50 ezer támogatói szavazatot kell hozzá összegyűjteni. Egy, a szerzői jogra vonatkozó javaslat esetében sikerült összegyűjteni ezt a számot, így a finn parlament – várhatóan a jövő év elején – tárgyalni fogja a törvényt.

A crowdsourcing, vagyis közösségi ötletelés eredményeként született, “The Common Sense in Copyright Act” című javaslat számos enyhítést fogalmaz meg a hatályos szerzői jogi törvényhez képest. Csökkentené például a szerzői jogi jogsértési ügyekben kiszabható bírságok mértékét, szélesítené a fair use felhasználási körét, lehetőséget adna magáncélú és biztonsági másolatok készítésére, és ami a legfőbb, dekriminalizálná a fájlcserélést.

A lakossági törvényjavaslatok ügyében illetékes minisztérium szerint fontos mérföldkő, hiszen a fogyasztói oldalról ellensúlyozza az iparági lobbit, és a finn törvényháznak célja, hogy az érdekeltségek közötti egyensúlyi helyzetet fenntartsa.

(Via: TorrentFreak)