Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Crowdsourcing törvényről szavazhat a finn parlament

Összegyűlt az ötvenezer támogató szavazat, így a finn parlament elé kerülhet az a törvényjavaslat, amely a szerzői jog vonatkozásában fogalmaz meg új, enyhítő intézkedéseket. A fájlcserélést legalizáló jogszabálytervezetet nem politikusok, hanem a lakosság terjesztette elő.

0 Tovább

A szülők meg fizethetik a cechet…

Új-Zélandon már működik az a kalózkodás elleni program, amelynek értelmében pénzbírsággal sújthatók a kalózkodó internetezők. A cechet az internet előfizetés tulajdonosa állja, kiskorú kalózok esetében a szülő…

4 Tovább

Goya-díjat akart az Anonymous

Az Anonymous hacker csoport aktivistái zavarták meg a Madridban tartott Goya-díjátadót. A spanyol filmszakma legrangosabb elismerésének számító rendezvényre a biztonsági őröket kijátszva jutott be több Guy Fawkes maszkot viselő aktivista is. A legjobb rendezőnek járó díj átadásánál a virtuális világból előbújt hackerek megpróbáltak feljutni a színpadra is, ezt azonban a biztonságiak már megtudták akadályozni. 

Anonymous aktivista Madridban

Az akcióval párhuzamosan a hackerek feltörték a spanyol filmakadémia weboldalát is, és nyilvánosságra hozták azon spanyol filmesek, színészek és színésznők elérhetőségét, akik támogatták az ország új kalózkodás elleni törvényét. Az Anonymous az akcióval ez ellen a jogszabály ellen kívánt tiltakozni.

A Zapatero-kormány volt kulturális minisztere után Sinde-törvényként ismert jogszabályt az előző kormány dolgozta ki, de annak 2012. március 1-jei hatálybalépéséről már a Mariano Rajoy miniszterelnök vezette kormányzat döntött. A jogszabály szerint egy, a kormány által delegált tagokból álló bizottság határoz majd arról, az egyes weboldalak illegálisan közzétett tartalmat szolgáltatnak-e. Az érintett oldalaknak figyelmeztetést küldenek, és ha nem változtatnak jogsértő működésükön, bíróság szankcionálhatja tevékenységüket.

A törvény útját már kidolgozásától kezdve számos tiltakozó megmozdulás kísérte: bojkott felhívások, hackertámadások és elsötétítési mozgalmak indultak el. A tiltakozók attól tartanak, a törvény veszélyezteti az olyan alapjogok érvényesülését, mint a szólás és információ szabadsága. A spanyol Internethasználók Szövetsége kezdeményezésére a spanyol Legfelsőbb Bíróság bejelentette, vizsgálni fogja a kormány kalózkodás elleni intézkedési hatáskörét. 

(Via: IB Times, HENT)

0 Tovább

Fekete képernyő helyett olvass könyvet!

Többszörösen beszámoltunk már arról milyen heves ellenállást váltott ki a Stop Online Piracy Act (SOPA) néven benyújtott törvénytervezet az Egyesült Államokban, ideje, hogy a másik, a támogató oldalról is mutassunk valamit.

A jogsértések ellen hatékony fellépést ígérő jogszabályt számos kritika, majd tiltakozási hullám érte (lásd ITT). A héten, január 18-án többek között a Wikipedia angol oldala tiltakozott elsötétítéssel a SOPA elfogadása ellen. Válaszul ugyanaznap az olyan stúdiókat tömörítő Creative America, mint az NBC Universal, a Sony, a Warner, a Disney billboard hirdetést jelentett a New York-i Times Square-n. A digitális hirdetésben azt ajánlották, a fekete képernyők feletti bosszankodás helyett olvassunk inkább könyvet, hallgassunk zenét vagy nézzünk meg egy jó filmet.

Hirdetés New York legforgalmasabb pontján

Közzétettek egy információs ívet is, amelyben a tervezetet érő vádakra reagálnak, úgy mint veszélyezteti-e a legitim vállalkozásokat a jogszabály, működik-e a tartománynév (DNS) alapú tartalomszűrés stb. (A The Truth About Rogue Site Legislation című doksit ITT érhetitek el.) Emellett elindítottak egy médiakampányt, amelynek első hirdetését (figyelem, ez egy tévés felvétel) alább nézhetitek meg. A jogvédelem fontosságát hangsúlyozó televíziós hirdetést print és rádió reklámok is követik majd.

A SOPA sorsa egyelőre teljesen kérdéses. Az amerikai szenátus igazságügyi bizottsága februárban veszi napirendjére a tervezetet, addig még rengeteg minden történhet mellette is, ellene is.

(Via: Ars Technica)

0 Tovább

Elsötétítéssel tiltakozik a Wikipédia

Hét eleji bejelentése szerint a mai napon, azaz január 18-án a Wikipédia angol nyelvű oldala 24 órás elsötétítésével tiltakozik az amerikai törvényhozás által tárgyalt kalózkodás elleni törvénytervezetek, a SOPA és a PIPA ellen.

Tegnap ez a banner fogadta az angol oldalra látogatókat

A Wikimedia Foundation közleménye szerint az oldal 1800 szerkesztőjét mind bevonták az egyeztetésbe, amelynek során a politikai állásfoglalás mellett döntöttek. Korábban ilyet a Wikipédia még soha nem tett. Most azonban a szerkesztők úgy érzik, a Wikipédia működésének alapját, azaz a tudás szabad megosztását és elérhetőségét veszélyeztetik a tervezett intézkedések.

Blackout

A törvénytervezetek alapvető célja, hogy hatékonyabbá tegye a jogsértésekkel szembeni hatósági fellépését. Ennek érdekében a PIPA egyszerűsítené a kalózoldalak zárolásának folyamatát, míg a SOPA felhatalmazná az amerikai hatóságokat arra, hogy az Egyesült Államokban bejegyzett weboldalak mellett az országhatáron kívülről üzemeltetett kalózoldalak ellen is intézkedjenek. A tervezeteket támogatja a hollywoodi filmipar és a zeneipar legtöbb képviselője, ellenben számos kritika érte olyan online vállalkozások részéről, mint a Google, a Facebook, a Yahoo, a Twitter vagy az eBay, sőt a Fehér Ház is aggályosnak minősítette a tervezetek legitim vállalkozásokra gyakorolt hatását.

A Yahoo News Fehér házi forrásokra hivatkozva időközben arról is ír, hogy a kritikára reagálva módosíthatják, de akár teljesen át is írhatják az élesebben bírált SOPA szövegét. A tervezetet jegyző szenátorok már bejelentették, hogy módosítást nyújtanak be a törvényhez, de ezek szövege pontosan még nem ismert.

(Via: Wikimedia, Yahoo)

0 Tovább
«
12

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek