Egyre hevesebb a vita az Egyesült Államokban a törvényhozás által tárgyalt, Stop Online Piracy Act (SOPA) névre keresztelt kalózkodási törvény kapcsán. A jogszabály minden eddiginél szélesebb hatáskört biztosítana a hatóságoknak az interneten elkövetett jogsértések felderítését és megszüntetését illetően, többek között engedné, hogy az amerikai hatóságok nem csak az országban bejegyzett, de nemzetközi weboldalak ellen is eljárást kezdeményezzenek. 

Bár a tervezetnek sok a támogatója, igen hangosak az ellenzői is. A Facebook, a Google, a Yahoo, a Linked­In, az eBay és Mozilla például közös levélben fordult a kongresszushoz, kérve, hogy fontolják meg a SOPA intézkedéseit. A Wikipédia szintén szót emelt, de még a BSA is aggályosnak érzi a terveket. (Részletek ITT!) A nagy nevek mellett a hétköznapi internetezők is aktivizálódnak, legújabb leleményük egy olyan okostelefon alkalmazás, amelynek segítségével a fogyasztók bojkottálhatják a SOPA-támogató cégek termékeit.

  

A Boycott SOPA egy ingyenes letölthető alkalmazás, amely a termékek vonalkódjának beolvasását (ehhez egy vonalkód olvasó appot is le kell persze tölteni) követően összeveti azt egy adatbázissal, és ha talál kapcsolatot a SOPA tervezetét támogató mintegy 800 céggel, jelzi azt a vásárlónak. 

Az Android alapú alkalmazás a közvetett céges kapcsolatot is elemzi. A fejlesztő Chris Thompson például narancslevet akart vásárolni, de a kód leolvasása után kiderült, hogy a termék a Coca-Cola csoporthoz tartozik, amelynek közös vállalkozása van a Nestlé-vel, amelynek részesedése van a L'Oréal cégcsoportban, amely viszont lobbizik a SOPA elfogadásáért. Na tessék.

Az alkalmazás fejlesztője azt reméli, a fogyasztói bojkott elég nyomást tud gyakorolni a támogató cégekre ahhoz, hogy azok átgondolják, mi mellett teszik le voksukat. Az appot a statisztikák szerint már több mint 5 ezren töltötték le.

(Via: Forbes)