Az Anonymous hacker csoport aktivistái zavarták meg a Madridban tartott Goya-díjátadót. A spanyol filmszakma legrangosabb elismerésének számító rendezvényre a biztonsági őröket kijátszva jutott be több Guy Fawkes maszkot viselő aktivista is. A legjobb rendezőnek járó díj átadásánál a virtuális világból előbújt hackerek megpróbáltak feljutni a színpadra is, ezt azonban a biztonságiak már megtudták akadályozni. 

Anonymous aktivista Madridban

Az akcióval párhuzamosan a hackerek feltörték a spanyol filmakadémia weboldalát is, és nyilvánosságra hozták azon spanyol filmesek, színészek és színésznők elérhetőségét, akik támogatták az ország új kalózkodás elleni törvényét. Az Anonymous az akcióval ez ellen a jogszabály ellen kívánt tiltakozni.

A Zapatero-kormány volt kulturális minisztere után Sinde-törvényként ismert jogszabályt az előző kormány dolgozta ki, de annak 2012. március 1-jei hatálybalépéséről már a Mariano Rajoy miniszterelnök vezette kormányzat döntött. A jogszabály szerint egy, a kormány által delegált tagokból álló bizottság határoz majd arról, az egyes weboldalak illegálisan közzétett tartalmat szolgáltatnak-e. Az érintett oldalaknak figyelmeztetést küldenek, és ha nem változtatnak jogsértő működésükön, bíróság szankcionálhatja tevékenységüket.

A törvény útját már kidolgozásától kezdve számos tiltakozó megmozdulás kísérte: bojkott felhívások, hackertámadások és elsötétítési mozgalmak indultak el. A tiltakozók attól tartanak, a törvény veszélyezteti az olyan alapjogok érvényesülését, mint a szólás és információ szabadsága. A spanyol Internethasználók Szövetsége kezdeményezésére a spanyol Legfelsőbb Bíróság bejelentette, vizsgálni fogja a kormány kalózkodás elleni intézkedési hatáskörét. 

(Via: IB Times, HENT)