Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Betontörmelékkel hamisítják a diót Kínában

Az elmúlt tíz évben Kínában döbbenetes mértékben megemelkedett a dió ára. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a hamisítók felismerve az üzleti lehetőséget, a diót is elkezdték hamisítani méghozzá oly módon, hogy az üres héjat betontörmelékkel töltik újra.

1 Tovább

Egymást koppintják a hollywoodi filmesek

Nem csak a hamisítók esetében, de szakmai körökben is előfordul, hogy a filmesek egymás munkáját koppintják. A Universal stúdió nem kifejezetten sikeres Csatahajó című filmjének is elkészült a „remake-je”, amelynek okán a gyártó szerzői jogsértési pert indított.

A Universal stúdió idén tavasszal mutatta be a Hasbro egy társasjátékán alapuló látványos fantasztikus filmjét Csatahajó (Battleship) címmel. A gyártó jelentős összegeket fizetett a licencért, és még több pénzt fordított a gyártási költségekre. Az, hogy a film nem teljesít a mozikban a stúdió várakozásainak megfelelően, önmagában sem öröm a gyártónak, az viszont, hogy ZS kategóriás filmesek még koppintják is a sztorit, még nagyobb baj.

Universal vs. The Asylum

A The Asylum stúdió hollywoodi körökben arról ismert, hogy nagyobb blockbusterek kisköltségvetésű verziót készíti el, azokat az eredeti produkciókkal egy időben, azaz a nagyobb gyártók marketing kampányára építve hozza forgalomba tévén, DVD-n és a digitális videotékákban. Korábbi filmjei között olyan címeket találni, mint a Transmorphers, az Almighty Thor vagy a The Day the Earth Stopped, ami a Fox stúdió 2008-as The Day the Earth Stood Still című filmje alapján készült.

A The Asylum ezúttal Amerikai csatahajó (American Battleship) címen jelentkezett új filmmel, ami tartalmában és vizuális megjelenésében is másolja a Universal filmjét. A Universal szerzői jogi jogsértési per indításával azonban elérte, hogy a The Asylum kénytelen megváltoztatni a film címét (az új cím: American Warship lesz). A cég a plakátok, fizikai hordozók grafikáját is módosítja, amelyért cserébe a az eredeti gyártó ejtette a pert.

(via: THR)

0 Tovább

Egyház perel stúdiót

A film forgalmazásának felfüggesztését szeretné elérni a Church of God keresztény mozgalom, amely a napokban indított eljárást a Salvation Boulevard forgalmazói ellen. A világszerte mintegy 150 országban jelen lévő Church of God a szervezet megalapításának 100. évfordulója óta, azaz immár 25 éve használja azt a logót, amellyel a mozgalom képviselői szerint a filmben visszaélnek.

A szervezet szerint a közösség logója, pontosabban annak tükrözött változata jelenik meg a vígjátékban szereplő egyház jelképeként. A filmben Pierce Brosnan alakítja Dan atyát, aki meglehetősen szokatlan módszerekkel üzleti vállalkozássá fejleszti egyházközségét. Ennek az egyházközségnek a logója az, ami szinte megegyezik a Church of God védjegyével.

A keresztény hitközösség 2010-ben szerezte meg a védjegyoltalmat a körbeölelt keresztet formázó logóra. (Lásd jobb fölső sarok)

A film egy-egy képkockája

A mozgalom képviselői szerint a logó filmbeli felhasználása védjegyjogi jogsértésnek minősül, ezért pert indítottak a gyártó Sony Pictures, Mandalay Pictures és IFC Films, valamint a forgalmazó Comcast ellen. Keresetükben kérik a bíróságtól, hogy rendelje el a film forgalmazásának megszüntetését.

Nem ez az első eset, hogy prominens hollywoodi stúdió ellen védjegyjogi per indul. Legutóbb a Mike Tyson ismert arctetoválását készítő tetoválómester perelte a Warner Bros-t. Meglátása szerint ugyanis a stúdió illetéktelenül használja a bokszolónak rajzolt tetkót a Másnaposok 2 című filmben.

0 Tovább

Litván tracker oldal: a Microsoft perli, a helyi filmesek szeretik

Furcsán ellentmondásos helyzet alakult ki Litvánia egyik legnépszerűbb torrent tracker oldala körül: a LinkoManija-t az egyik oldalról szerzői jogok megsértése miatt perelik, míg a másik oldalon bizalmat szavaznak neki.

Hogy pontosítsuk a dolgot: a Microsoft tavaly indított peres eljárást a torrent oldal ellen, amely állásfoglalása szerint segítette a cég Office 2003 és 2007 jelzésű programcsomagjának illegális terjesztését. A szoftvercég 45 millió dolláros kártérítést követel szerzői jog megsértésének okán. Mivel a per még nem zárult le, a LinkoManija vígan üzemel, ami viszont lehetővé teszi, hogy független filmesek - szerzői jogaikért kevéssé aggódva - filmterjesztési felületként használják. Egy helyi stúdió, az Iron Cat a napokban jelentette be ugyanis, hogy legújabb, Barzda (Szakáll) című filmjét a tracker oldalon keresztül fogja forgalmazni.

A két félnek nem ez az első együttműködése: korábban a stúdió Knygnešys (Könyvcsempész) című munkáját is a LinkoManija-n terjesztették meglehetősen magas letöltési mutatókkal. Az együttműködéssel persze mindkét félnek meg van a célja: az Iron Cat alkotói a lehető legnagyobb ismertséget és nézettséget szeretnék elérni, míg a tracker üzemeltetői bizonyítani kívánják, hogy a fájlcserélés működő forgalmazási alternatíva lehet.

0 Tovább

Anno 1923...

Ki mondta, hogy a médiakalózkodás modern találmány? A brit filmarchívum, a BFI National Archive a napokban tett közzé YouTube csatornáján egy 1923-ból származó kalózkodás elleni videót, amelyet a BBC készített rádiócsatornájának védelme érdekében. A videóban a BBC a műsorjel-továbbítás licence díjainak megfizetésére figyelmezteti a kalózokat. Akkor talán még elrettentő erejű lehetett az a szégyenérzet, hogy a figyelmeztetésben egy csimpánz játssza a kalózok szerepét.

A videó súlyát valamelyest növeli, hogy a BBC 1922 novemberében kezdte el sugározni rádióadását, azaz a kalózkodás elleni felhívásra alig egy évvel a csatorna beindulását követően már szükség volt.

0 Tovább
«
12

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek