Az elmúlt tíz évben Kínában döbbenetes mértékben megemelkedett a dió ára. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a hamisítók felismerve az üzleti lehetőséget, a diót is elkezdték hamisítani méghozzá oly módon, hogy az üres héjat betontörmelékkel töltik újra.

Állítólag egy évvel ezelőtt már felbukkant a hír, de csak most kezdett el igazán terjedni, hogy Kínában már a diót is hamisítják. Henan tartományban egy vásárló 2,5 kilogramm diót vett, amelyről a feltörés során kiderült, betontörmelékkel töltött üres héjak voltak.

A hamisítók óvatosan feltörték a diót, úgy hogy a héj két fele egészben maradjon, majd eltávolították a dióbelet, amelynek helyére betontörmeléket töltöttek. A törmeléket papír zsebkendőbe csomagolták, hogy azok zörgése ne árulja el a csalást.

Feltörés előtt

Feltörés után

Business Insider szerint a hamisítás oka, hogy újabban aranyárban mérik a diót Kínában. Üzleti machinációknak köszönhetően a csonthéjas ára a tíz évvel ezelőtti 350 jüanról 3500 jüanra nőtt, sőt előfordul, hogy 20-30 ezer (4-5 ezer dollár) jüant is kérnek érte.

(Via: Trehugger, Business Insider)