Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ezer dollár büntetés várhat a hamisítványokra vadászó turistákra

Egy New York-i politikus, bizonyos Margaret Chin ezer dollárig terjedően büntetné azokat a fogyasztókat, akik New York-ban hamisítványokat vásárolnak. Az intézkedés a keresletet szeretné visszaszorítani, amely jellemzően a turisták részéről jelentkezik. A politikus aláírásokat gyűjt, hogy a 2011-ben benyújtott törvénytervezetét elfogadják.

Canal Street: A New York-i kínai negyed főutcája, a turisták és a hamisítványokat kínáló kereskedők kedvenc célpontja (Kép: Wikipédia)

0 Tovább

Így kerüld el a hamisítványokat!

Hasznos tanácsokkal látja el a fogyasztókat a mai videónk. A könnyen betartható útmutató segítségével biztosak lehetünk abban, hogy a vásárlásunk biztonságos, a termék megbízható lesz.

Hiányosságokra hívja fel a figyelmet a hamisítást jelző címke

Az anyagot az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Irodája (USPTO) készítette. Legelőször is felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy a hamisítás olyan globális jelenség, amely gyakorlatilag minden termékcsoportra kiterjed, és amellett, hogy fontos adóbevételtől fosztja meg a gazdaságot, veszélyes lehet a vásárlókra nézve is. Ennek legkézenfekvőbb példái a hamis gyógyszerek, amelyek kevesebb, több, eltérő vagy betiltott hatóanyagot tartalmazhatnak, valamint a hamis elektronikai termékek, amelyek a biztonsági szabványok be nem tartásával balesetveszélyesek lehetnek.

A gyenge minőségű, potenciálisan veszélyes termékek megvásárlása azonban elkerülhető néhány egyszerű szabály betartásával. Lássuk, melyek ezek!

1. Vizsgáljuk meg alaposan a terméket és annak csomagolását! Ehhez érdemes ellenőrizni a lejárati dátumot, hiányzik-e, esetleg sérült-e a lezáró címkézés, van-e fogyasztói tájékoztató, és hogy az elvárt módon van-e becsomagolva a termék.

2. Hivatalos viszonteladónál vásároljuk! Ezek listáját ellenőrizni tudjuk az eredeti gyártó weboldalán.

3. Ellenőrizzük az adót! Figyeljünk oda, hogy a kapott számlán szerepel-e, hogy a termék ára mennyi ÁFÁ-t tartalmaz.

4. Megbízható weboldalakon keresztül fizessünk! Online történő vásárlásnál csak olyan oldalon hajtsunk végre banki tranzakciót, amely megbízható. Ehhez a böngészőben ellenőrizzük, hogy a weblap https kiterjesztéssel üzemel-e. (Az s a secure, azaz a biztonságos angol megfelelőjét rövidíti.) Ezt kis lakat formájú ikon is jelezheti.

5. Tudjuk, mennyi a termék reális ára! Érdemes utána nézni, általában mennyibe kerül a termék, amit megvásárolni szeretnék. Ha gyanúsan olcsó hirdetést találunk, akkor az jó eséllyel hamisítvány.

6. Tudjunk meg többet a termékről! Az áron kívül annak is érdemes utánajárni, az eredeti termék hogyan néz ki, milyen színekben kapható, milyen anyagból készül, hol vannak rajta a márkajelezések, vannak-e tartozékai stb., így előre felkészülhetünk arra, hogy vásárlásnál mit kell keressünk.

7. Ellenőrizzük a megvásárolt terméket! Ha a vásárlást lebonyolítottuk, és átvettük a terméket, még mindig érdemes ellenőrizni annak minőségét. Ne feledjünk, hogy online vásárlásnál fogyasztói jogunk indoklás nélkül visszaküldeni a terméket, de ha minőségi panaszunk van, érdemes a fogyasztóvédelmi irodákhoz fordulni további segítségért.

0 Tovább

Hivatalos viszonteladótól hamisítványt?

Világszerte egyre ismertebbek az ún. ötujjas cipők. Az alapvetően futócipőnek ajánlott, öt-öt kialakított lábujjal rendelkező lábbelikkel a Vibram robbant be a köztudatba. A trendi darab nem meglepő módon a hamisítók figyelmét sem kerülte el. A cég merész hamisítás elleni kampányáról mi is írtunk korábban, ma pedig egy vásárlói tapasztalatot mutatunk meg.

Az alábbi, vizuálisan néha kicsit nehezen követhető videó érdekessége, hogy a készítő hivatalos viszonteladótól rendelte ötujjas cipőjét. A kicsomagolásnál azonban gyanússá vált számára, hogy nincs a dobozban a tájékoztató füzetke és a cipők gumitalpa sem tiszta. Alaposabb szemrevételezésnél talált néhány további hibát az anyag és a gumitalp kidolgozásában is. Természetesen reklamált az értékesítőnél, ahol elismerték, az utóbbi időben több hamisítványt is találtak, és felajánlották, hogy kicserélik a hamis cipőt eredetire.

A tanulság? Mindig nagyon oda kell figyelni az online vásárlások során. Nem pusztán a kosár telepakolása előtt és közben legyünk figyelmesek, de a termék megérkezését követően is alaposan vizsgáljuk meg a kapott árut, hogy tényleg az-e, amit vártunk.

0 Tovább

Néha, a hozzád legközelebb álló dolog is lehet hamis

Egészen ötletes hamisítás elleni reklámra bukkantunk az ímént, egészen pontosan egy libanoni fogyasztóvédelmi felhívást találtunk arról, a helyiek hol tudják bejelenteni, ha átverés áldozataivá válnak.

A félperces reklámban egy párt láthatunk a reggeli készülődés közben, amikor is a férj közli a feleségével, töltsék a hétvégét annak szüleivel, hiszen régen látták, hiányolják őket. Az asszonynak ez gyanússá válik, elkezdi vizsgálgatni férjét, mikor is jön a szlogen: "Néha a hozzád legközelebb álló dolog is hamis lehet..."

0 Tovább

Díszkivilágítjuk vagy felgyújtjuk a fenyőfát?

Már csak egy hónap van karácsonyig, így szép lassan mindenki megkezdi az ünnepi készülődést. Ennek egyik lépéseként előkeressük a karácsonyfára, ablakokba, kertbe szánt fényfüzéreket, hogy megvizsgáljuk, működik-e még. Ha nem működne vagy esetleg csak újat szeretnénk venni, a vásárlásnál nem árt óvatosnak lenni.

A hamisítók gátlástalanul kihasználják, hogy november végén-decemberben mindenkin eluralkodik a vásárlási láz, és a fogyasztók költéséből ők maguk is szeretnének mind nagyobb szeletet hasítani. Az ünnepekre gyártott hamis termékek között az elektronikai cikkek is megjelennek, amelyek - talán mondanom sem kell - különösen veszélyesek lehetnek. A hamis elosztók, hosszabbítók, égősorok nem felelnek meg azoknak a biztonsági szabványoknak, amelyeket éppen a fogyasztók védelme érdekében állapítottak meg a szakemberek. Az ilyen termékek áramütést okozhatnak vagy épp könnyen túlmelegszenek. Gondolom, senkit nem kell emlékeztetni arra, hogy egy megszáradt vagy száradófélben lévő fa, milyen könnyen tud lángra lobbanni...

Ahogy a lenti videó is elmagyarázza (figyelem! angol nyelvű), a balesetek elkerülése érdekében a) csak megbízható kereskedőnél vásároljunk, b) mindenképpen ellenőrizzük a biztonsági tanúsítványokat és c) üzembe helyezésnél kövessük a gyártó utasításait!

0 Tovább
«
12

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek