Már csak egy hónap van karácsonyig, így szép lassan mindenki megkezdi az ünnepi készülődést. Ennek egyik lépéseként előkeressük a karácsonyfára, ablakokba, kertbe szánt fényfüzéreket, hogy megvizsgáljuk, működik-e még. Ha nem működne vagy esetleg csak újat szeretnénk venni, a vásárlásnál nem árt óvatosnak lenni.

A hamisítók gátlástalanul kihasználják, hogy november végén-decemberben mindenkin eluralkodik a vásárlási láz, és a fogyasztók költéséből ők maguk is szeretnének mind nagyobb szeletet hasítani. Az ünnepekre gyártott hamis termékek között az elektronikai cikkek is megjelennek, amelyek - talán mondanom sem kell - különösen veszélyesek lehetnek. A hamis elosztók, hosszabbítók, égősorok nem felelnek meg azoknak a biztonsági szabványoknak, amelyeket éppen a fogyasztók védelme érdekében állapítottak meg a szakemberek. Az ilyen termékek áramütést okozhatnak vagy épp könnyen túlmelegszenek. Gondolom, senkit nem kell emlékeztetni arra, hogy egy megszáradt vagy száradófélben lévő fa, milyen könnyen tud lángra lobbanni...

Ahogy a lenti videó is elmagyarázza (figyelem! angol nyelvű), a balesetek elkerülése érdekében a) csak megbízható kereskedőnél vásároljunk, b) mindenképpen ellenőrizzük a biztonsági tanúsítványokat és c) üzembe helyezésnél kövessük a gyártó utasításait!