Hasznos tanácsokkal látja el a fogyasztókat a mai videónk. A könnyen betartható útmutató segítségével biztosak lehetünk abban, hogy a vásárlásunk biztonságos, a termék megbízható lesz.

Hiányosságokra hívja fel a figyelmet a hamisítást jelző címke

Az anyagot az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Irodája (USPTO) készítette. Legelőször is felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy a hamisítás olyan globális jelenség, amely gyakorlatilag minden termékcsoportra kiterjed, és amellett, hogy fontos adóbevételtől fosztja meg a gazdaságot, veszélyes lehet a vásárlókra nézve is. Ennek legkézenfekvőbb példái a hamis gyógyszerek, amelyek kevesebb, több, eltérő vagy betiltott hatóanyagot tartalmazhatnak, valamint a hamis elektronikai termékek, amelyek a biztonsági szabványok be nem tartásával balesetveszélyesek lehetnek.

A gyenge minőségű, potenciálisan veszélyes termékek megvásárlása azonban elkerülhető néhány egyszerű szabály betartásával. Lássuk, melyek ezek!

1. Vizsgáljuk meg alaposan a terméket és annak csomagolását! Ehhez érdemes ellenőrizni a lejárati dátumot, hiányzik-e, esetleg sérült-e a lezáró címkézés, van-e fogyasztói tájékoztató, és hogy az elvárt módon van-e becsomagolva a termék.

2. Hivatalos viszonteladónál vásároljuk! Ezek listáját ellenőrizni tudjuk az eredeti gyártó weboldalán.

3. Ellenőrizzük az adót! Figyeljünk oda, hogy a kapott számlán szerepel-e, hogy a termék ára mennyi ÁFÁ-t tartalmaz.

4. Megbízható weboldalakon keresztül fizessünk! Online történő vásárlásnál csak olyan oldalon hajtsunk végre banki tranzakciót, amely megbízható. Ehhez a böngészőben ellenőrizzük, hogy a weblap https kiterjesztéssel üzemel-e. (Az s a secure, azaz a biztonságos angol megfelelőjét rövidíti.) Ezt kis lakat formájú ikon is jelezheti.

5. Tudjuk, mennyi a termék reális ára! Érdemes utána nézni, általában mennyibe kerül a termék, amit megvásárolni szeretnék. Ha gyanúsan olcsó hirdetést találunk, akkor az jó eséllyel hamisítvány.

6. Tudjunk meg többet a termékről! Az áron kívül annak is érdemes utánajárni, az eredeti termék hogyan néz ki, milyen színekben kapható, milyen anyagból készül, hol vannak rajta a márkajelezések, vannak-e tartozékai stb., így előre felkészülhetünk arra, hogy vásárlásnál mit kell keressünk.

7. Ellenőrizzük a megvásárolt terméket! Ha a vásárlást lebonyolítottuk, és átvettük a terméket, még mindig érdemes ellenőrizni annak minőségét. Ne feledjünk, hogy online vásárlásnál fogyasztói jogunk indoklás nélkül visszaküldeni a terméket, de ha minőségi panaszunk van, érdemes a fogyasztóvédelmi irodákhoz fordulni további segítségért.