Meghódította a világot - jobb szó híján komikus - táncával Psy, a koreai rapper. A dal Kínában is népszerű: ezrével készülnek az utánzó videók. Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha Dél-Korea ki tud termelni egy világsztárt, Kína miért másol inkább?

Psy "táncol" (Kép forrása: MTV.com)

Lovaglást imitáló táncával és könnyen megjegyezhető refrénjével meghódította a világot Psy, a dél-koreai rapper. A 34 éves muzsikus Gangnam style című dalát Nyugaton, Keleten egyaránt imádják. Kínában a produkció annyira népszerű, hogy az ország legismertebb videómegosztó oldalára, a Youku.com-ra több mint 4000 utánzó videó került fel. Ahogy az eredetiben Psy Szöul Gangnam körzetében kántálja, hogy "Gangnam style", úgy a kínai videókban parkokban, iskolákban, esküvőkön és a tengerparton kántálják a kínaiak, hogy "Chinese style".

A kínai másolatok azonban több kritikát, mint elismerést kaptak. Jogosan merül fel ugyanis a kérdés, hogy ha Dél-Korea ki tud termelni egy olyan előadót, akire az egész világ felfigyel, akkor Kína miért marad meg annál, hogy eredetiség helyett a shanzai kultúrát erősíti? Lám, a másolás hagyománya annyira erős, hogy önálló szavuk is van rá: shanzai - így nevezik azokat a hamisítványokat, legyen szó ruhaneműről vagy mobiltelefonról, amelyeket Kína készít.

A kínai szociológusok szerint a probléma gyökere a kulturális közegben keresendő, amely nem ösztönzi a kreativitást és az egyediséget. Gu Xiaoming, a Fundand Egyetem professzora szerint már a gyerekműsorok is a másolandó felnőtt szerepekre koncentrálnak ahelyett, hogy a kicsik kreativitását és egyéniség fejlődését ösztönöznék.

(Via: Sanghai Daily)